Tavaszi szél vizet áraszt - Queen, Budapest 1986. július 27.

Közel 70.000 néző előtt adott koncertet a Queen zenekar Budapesten. 1986. július 27-én a mostanihoz hasonló hőség volt, a Népstadionban kora reggel óta folytak az ország első szuperkoncertjének technikai előkészületei. Épült a két és fél méter magas, negyven méter hosszú és tizenöt méter széles színpad, a zenekar közel háromszáz fős stábja órákon át szerelte össze a fényrendszereket, a hangosító berendezéseket és a pirotechnikai eszközöket. Ezzel párhuzamosan a stadion bejárata előtt izgatottan gyülekezett a közönség, többen már előző este megérkeztek, és autókban vagy sátrakban éjszakáztak, hogy kapunyitáskor a legjobb helyeket foglalhassák el.

A Queen 1986-ban tizenöt éves fennállását ünnepelte. Az együttes ekkor már több volt, mint egy nárcisztikus énekes, egy asztrofizikus, egy fogtechnikus és egy elektrotechnikus bandába tömörülése. Számaikat világszerte játszották a rádiók, videoklipjeiket a televíziók. Több tucat kis- és nagylemezük jelent meg, turnéikkal a fél világot bejárták. A Queen a nyolcvanas évek egyik legismertebb és legnépszerűbb együttese volt. A keleti blokk országaiba igen kevés jutott el a nyugati popkultúrából, de a Queen mégsem volt ismeretlen a magyar közönség számára.

A rajongók legnagyobb kincsei a külföldről behozott kazetták és ezek kalózmásolatai, a bakelitlemezek, a Poptarisznyából rögzített hangfelvételek és az ifjúsági magazinokban megjelent poszterek voltak.

A huszonhat helyszínből álló Magic Tour lemezbemutató turné különlegessége abban rejlett, hogy a zenekar a valaha összeállított legjobb fény-és hangtechnikát ötvözte a tagok egyedi színpadi jelenlétével, így a rajongók igazi modern zenei show-t láthattak.

A másfél órás koncerten több mint húsz dal hangzott el, a számítógéppel vezérelt, több irányba mozgatható fényrendszerek, a hatalmas színpadot körbeölelő hangfalak a magyar közönség számára korábban nem tapasztalt koncertélményt jelentettek, a pirotechnikai eszközök, a ritmusra felvillanó reflektorok és füstjátékok a tetőpontig fokozták a hangulatot.

A zenekar tagjai ezer fokon égtek, Mercury az éneklés mellett hozta a tőle megszokott gesztusokat, fintorokat, fel-alá rohant pózolva a színpadon, csak a zongora mellett ülve pihent egy kicsit. A koncert közepéig a rajongók még csak nem is sejtették, hogy a Queen ezen kívül is egy hatalmas meglepetéssel készült.

A lírai blokkban a Love of My Life című szám Brian May akusztikus gitárkíséretével szólt, majd a dal végén Freddie Mercury izgatottan nézett ki a nézőtérre, a gitáros pedig ismerős dallamot kezdett el játszani.

A zenekar frontembere, az akkori popvilág egyik legnagyobb sztárja, aki provokatív előadásmódjáról, sok esetben polgárpukkasztó fellépéseiről volt híres, egy pillanatra megállt a színpadon és magyar nyelven szólt a közönséghez: „Tavaszi szél vizet áraszt…”
A tenyerébe felírt szövegből puskázott, bátortalanul és akcentussal szólt a magyar népdal, de ez akkor és ott senkit sem érdekelt, a közönség könnyes szemmel énekelt vele. A lüktető popkoncert egy pillanatra elcsendesedett, és a nagy showman egy kis időre levetkőzte minden manírját. Őszintén, egyszerű emberként állt közönség előtt.

Ebben a jelenetben nemcsak az volt a nagyszerű, hogy egy neves együttes ezt a gesztust megtette, (előzetesen készültek a dalra: az Intercontinental szálloda teraszán a magyar tolmács segítségével gyakoroltak, mert fontos volt, hogy jó kiejtéssel, a legautentikusabban szólaljon meg a dal) hanem az is, hogy a népdal megtalálta a közönség szívét.
Másfél perc erejéig a Queen zenekar kísérete mellett közel hetvenezer ember énekelt együtt az anyanyelvén, a vasfüggönnyel elzárt Magyarországon.
Ez olyan közösségi élmény volt az itteni fiatalok és a szabadságot sugárzó nyugati zenekar között, amely felejthetetlen pillanatokat szerzett. Arra a kis időre megállt az idő, szimbolikusan lebomlottak a falak, 1986. július 27-én, azon a forró vasárnapi estén a Queen és a magyar közönség igazi varázslatot teremtett.

A Queen koncert a Kádár-korszak első jelentős könnyűzenei eseménye volt. Különös találkozásnak tűnt, hiszen a vasfüggöny mögötti magyar közönség korábban nem látott ilyen neves, modern nyugati show-t Budapesten, és a Queennek is ez volt az első kelet-európai koncertje.

A koncerthez több olyan esemény is kapcsolódik, amely a mai szemmel nézve már igencsak groteszknek hat. Önmagában már az a képzavar is érdekes, hogy „az épülő szocializmus” utolsó évtizedében felléphetett az a kapitalista zenekar, amelynek férfi énekese kedve szerint szerepel a színpadon lakkozott körömmel vagy kisminkelt szemmel, csillámló női dresszben vagy éppen egy szál bőrnadrágban.

Bár az akkori szerződés tartalma a mai napig üzleti titok, de tudvalevő például, hogy többéves szakmai egyeztetés előzte meg a koncertet, ám ezek ellenére sem tudtuk kifizetni a zenekar által kért gázsit. Végül a sok százezer dollárnyi deviza több, az MSZMP felügyelete alatt álló forrásból jött össze, de még így sem fedezte a Queen kiadásait. Többek között ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy koncertfilmet forgatnak Budapesten, melynek bevétele kizárólag a zenekart illeti majd meg.

Aki ott volt, sosem feledi, aki meg nem jutott el, örökké bánja. Főleg, hogy már esélyünk sincs rá. 
Freddie Mercury a budapesti fellépés után öt évvel már halott volt és magával vitte a Queent is.

Rockhírock

 • 2019, október 10

  50 éves a Uriah Heep! A legendás brit hard rock zenekar legutóbbi, 25. lemeze a 2018-as "Living the Dream", mely a kerek évforduló mellett a 2020-as turné apropójaként is szolgál majd: Budapesten február 5-én, a Barba Negra

 • 2019, október 7

  Nyolcvanéves korában elhunyt a rocktörténelem egyik legnagyobb dobosa,  Peter Edward „Ginger” Baker.  Legtöbben az Eric Clapton-féle Cream alapító tagjaként ismerték, mint a hatvanas évek klasszikus bluesrock stílusának mesterét, de

 • 2019, október 5

  A Beatles albumának új kiadásán az eredeti dalok mellett eddig nem hallott felvételek is szerepelnek.

  Megjelenése után 50 évvel ismét visszatért a slágerlista élére a Beatles Abbey Road című albuma az Egyesült Királyságban. Az

 • 2019, október 3

  A londoni pub rock-csoport nyilatkozata szerint Masters halála „hatalmas sokk a zenekar és a család számára”.

  Barrie Masters, az Eddie and the Hot Rods brit pub rock zenekarának frontembere 63 éves korában halt meg.

 • 2019, szeptember

  John Henry Bonham
  1948.05.31. - 1980.09.25.

  1980. szeptember 25-én alkohol hatására bekövetkezett légzészavarban meghalt John Bonham dobos. Ezzel a Led Zeppelin földi pályafutása véget ért - a tagok nem akarták Bonzo nélkül

Oldalak