Roy Orbison

Roy Orbison

Amerikai énekes, zeneszerző, gitáros.

Született: 1936. április 23. Vernon, Texas.
meghalt:   1988. december 6. Madison, Tennessee.

Az ötvenes-hatvanas évek legszebb hangja volt Roy Orbisoné. Rajongói többnyire Big O-nak nevezték. A kivételes hanggal és képességgel megáldott énekes a texasi Vernonban született 1936. április 23-án. Már tizennégy éves korában zenekara volt. 
Húszéves korában országos sikert aratott Ooby Dooby és Rock House című dalaival - előbbit sokan feldolgozták. Sokak szerint szebb hangja volt, mint Elvis Presley-nek, eleinte állta is a versenyt a Királlyal, aki mindig a legnagyobb elismeréssel beszélt róla. Orbison azonban nem volt sztártípus, ezért lemaradt a versenyben. Sokan egyébként éppen azért tisztelték, mert kerülte a felesleges felhajtást. 

Első rock and roll-sikerei közül a Mean Little Woman, a You’re Gonna Cry, a You’re My Baby és a This Kind of Love felkerültek a listákra. Belekóstolt a countryzenébe,és a rockabilly-be is. 
A hatvanas években talált rá igazi hangjára, stílusára: különleges, falzettes tenorjához illettek az érzelmes dalok. Első helyezett volt az Only the Lonely és a Running Scared, majd Angliában és Amerikában is listát vezetetett az Oh, Pretty Woman. A lányok megkönnyezték It,s Over, Blue Bayou, In Dreams című dalait. (Ez utóbbi elhangzott a Kék bársony című, nálunk is vetített filmben, s bekerült minden idők 500 legjobb dala közé). 

Pályatársai szerint Roy Orbison szerzőként megelőzte korát. 
A hatvanas évek közepén tragédiák sora érte: felesége, Claudette, akihez egyik legszebb dalát írta, motorkerékpár-baleset áldozata lett. Háza leégett, fiai benne lelték halálukat..

A fekete szemüveges Orbison a hetvenes és a nyolcvanas években elszürkült, de régi dalait szívesen fogadta a közönség. Bob Dylan-nel, George Harrison-nal és Tom Pettyvel együtt tagja volt a Traveling Wilburys nevű szupergrupnak. 

A nyolcvanas évek végén ismét reflektorfénybe került, Mystery Girl című utolsó lemezét csak az 1988. december 6-án szívroham okozta halála után kapta szárnyra a világhír. Az album egyik száma, a You Got It listavezető volt, és kitűnően sikerült a California Blue is. 

Elsők között került a rock and roll halhatatlanjai közé. Összesen négy Grammy-díjat gyűjtött a nyolcvanas évektől, halála után az életműdíjat is megkapta. Lemezeinek se szeri se száma.

Rockhírock

 • 2019, február 9

  "Az életmentő eljárás hangszalag sérülést okozott, amelynek maradandó károsodása még nem világos"

  A Fleetwood Mac gitárosa Lindsey Buckingham sürgősségi nyitott szívműtéten esett át a múlt héten, és zenei karrierének jövője kétséges

 • 2019, január 30

  Egészen meglepő helyről érkezett megerősítés arról, hogy valóban Brian Johnson énekel majd az AC/DC készülő új albumán: a frontember a Terrorizer tagjainak vallott színt egy repülőtéren a témában.

  Meglepő bejegyzést tett közzé

 • 2018, december 2

  Hogyan viszonyult a hatalom a rockzenéhez? Milyen hatást váltott ki egy nyugati zenekar fellépése? Hogyan működött a könnyűzenei cenzúra? Milyen lehetőségei voltak egy rockzenekarnak a Kádár-korszakban? 
  Többek között ezekre a kérdésekre is

 • 2018, december 1

  Galt MacDermot 89 éves korában hunyt el. A hírt a zeneszerző unokája erősítette meg a Playbillnek.

  A kanadai-amerikai zeneszerző és zongorista Galt MacDermot első sikerét 1960-ban érte el, amikor Grammy-díjjal jutalmazták az általa írt

 • 2018, december 1

  CPg (azaz Come on Punk group később Coitus Punk group) szegedi punk együttes, 1979-ben tinédzserként alapította Benkő Zoltán 
  ("Güzü" - gitár), Kis Antal ("Kicsi" - basszusgitár),

Oldalak