Rocktörténeti kincs került elő - a Beatrice 1980-as videója

Nemrég felkerült egy igazi rocktörténeti kincs a YouTube-ra: Nagy Feróék 1980-as Kisstadion-beli koncertje.

A Lángoló Gitárok írta meg először, hogy Hunya László nyilvánosságra hozott egy igazi ritkaságot: egy csaknem teljes, több kamerával készült, jó minőségű videót a Beatrice 1980. szeptember 5-i koncertjéről, amelyet az Omegával és a LGT-vel közös országos turnéjuk utolsó állomásaként adtak a Kisstadionban.

A felvételről még ugyanabban az évben Kisstadion ’80 címmel megjelent egy hivatalos, közös koncertlemez (ezen a Ricsének csak három dala szerepelt, a Jerikó, a Meditáció és a Sánta Mária).

A koncertvideó nem teljes, a bevezető Szignál, valamint a Jerikó és a Kislány Boogie hiányzik róla.

A zenekart a 70-es évek végén kikiáltották punk zenekarnak, pedig a zenészek addig még csak nem is hallottak erről a stílusirányzatról. Kitiltották sok koncerthelyszínről, a könnyűzene irányítói és az állami média megnyilvánulásai alapján a rossz hírük gyorsan terjedt, több megyéből kitiltották őket, az állambiztonsági szervek folyamatosan zaklatták az együttes tagjait. 

Ennek ellenére ismertségük rohamosan nőtt országszerte. 1979-ben ugyan kaptak lehetőséget egy teljes nagylemeznyi dal rögzítésére egy filmhez, de az végül csak a rendszerváltás után jelenhetett meg.
Azért is volt érdekes és fontos, hogy szerepelhettek 1980-ban az Omega és az LGT országos turnéján. 

Egy évre rá aztán a hatalom nyomására a Zenész Szakszervezet elhatárolta magát a zenekartól, emiatt évekre (konkrétan 1987-ig) meg is szűnt a Beatrice. 

- hvg.hu -

Rockhírock

 • 2019, május 15 -

  "Sok év kihagyás után új számmal jelentkezünk, ráadásul a stílusát tekintve egy rendhagyó dallal. Kevesebb benne a tekerés, mint a régi "Veszély" számokban, viszont annál mélyebb a mondanivalója. 
  Ez  egyfajta állásfoglalás részünkről egy olyan

 • 2019, május 14 -

  A magyar rockzene születésétől a hőskoráig kíséri nyomon az eseményeket könyvében Kovacsics András, az egyik szereplő. Az Omega-Universal, zenekartól az együttesig című kötet rengeteg régi fotóval, sztorikkal követi végig négy formáció történetét.

 • 2019, május 13 -

  A 2011-ben alakult Hatsband már a megalakulásuk utáni években komoly sikereket értek el és  üde színfoltként jelentek meg a hazai rockzenei színpadokon. Felléptek olyan kiváló fesztiválokon, mint a Zorall Sörolimpia, a Vasszamarak Fesztivál vagy a

 • 2019, május 9 -

  A Led Zeppelin karrierjét Bernard MacMahon rendező viszi vászonra. „Amikor láttam, hogy Bernard mit alkotott az „American Epic”-ben mind hangzásban, mind pedig vizuálisan, egyből tudtam, hogy ő az, aki képes lesz elmondani a történetünket.”-

 • 2019, május 8 -

  A 72 éves zenész sajtósa megerősítette, hogy Demjén kórházba került, elmondása szerint múlt pénteken épp a csípőkorrekciós műtétje utáni második kontrollvizsgálatra ment be a kórházba, de annyira felizgatta magát, hogy a betegszállítóban rosszul lett,

Oldalak