Rocktörténeti kincs került elő - a Beatrice 1980-as videója

Nemrég felkerült egy igazi rocktörténeti kincs a YouTube-ra: Nagy Feróék 1980-as Kisstadion-beli koncertje.

A Lángoló Gitárok írta meg először, hogy Hunya László nyilvánosságra hozott egy igazi ritkaságot: egy csaknem teljes, több kamerával készült, jó minőségű videót a Beatrice 1980. szeptember 5-i koncertjéről, amelyet az Omegával és a LGT-vel közös országos turnéjuk utolsó állomásaként adtak a Kisstadionban.

A felvételről még ugyanabban az évben Kisstadion ’80 címmel megjelent egy hivatalos, közös koncertlemez (ezen a Ricsének csak három dala szerepelt, a Jerikó, a Meditáció és a Sánta Mária).

A koncertvideó nem teljes, a bevezető Szignál, valamint a Jerikó és a Kislány Boogie hiányzik róla.

A zenekart a 70-es évek végén kikiáltották punk zenekarnak, pedig a zenészek addig még csak nem is hallottak erről a stílusirányzatról. Kitiltották sok koncerthelyszínről, a könnyűzene irányítói és az állami média megnyilvánulásai alapján a rossz hírük gyorsan terjedt, több megyéből kitiltották őket, az állambiztonsági szervek folyamatosan zaklatták az együttes tagjait. 

Ennek ellenére ismertségük rohamosan nőtt országszerte. 1979-ben ugyan kaptak lehetőséget egy teljes nagylemeznyi dal rögzítésére egy filmhez, de az végül csak a rendszerváltás után jelenhetett meg.
Azért is volt érdekes és fontos, hogy szerepelhettek 1980-ban az Omega és az LGT országos turnéján. 

Egy évre rá aztán a hatalom nyomására a Zenész Szakszervezet elhatárolta magát a zenekartól, emiatt évekre (konkrétan 1987-ig) meg is szűnt a Beatrice. 

- hvg.hu -

Rockhírock

 • 2019, április 6

  Elszállt egy hajó a szélben, de a nyomdokvize megmaradt 
  A hatvanas-hetvenes évek progresszív kultúrájának van egy alig feltárt területe: a magyar pop-rock underground vonulata. 

  Az „enyhülő" államszocializmus évtizedei ma

 • 2019, április 4

  Két legendás zenekar, az Omega, illetve a Nazareth ad koncertet november 8-án a Papp László Budapest Sportarénában. Az idén 57 éves Omega Tűzvihar című új turnéja ezzel ez esttel indul, a zenekar műsora előtt az 51 éves skóciai hard rock zenekar, a

 • 2019, március 28

  A könnyűzene történetében csak néhány előadó mondhatja el magáról, hogy nagyobb befolyása volt a popkultúrára, mint a TOTO muzsikusainak. A zenekar tagjai szólóban több mint 5.000 albumon hallhatóak, amelyek összesen közel fél milliárd példányban keltek

 • 2019, március 10

  A Karthago együttes eddigi 39 esztendős rockzenei munkássága, - minden idők legrégebben együtt muzsikáló tagjaival,- egy elképesztően tartós és töretlenül sikeres történet. Több évtizedes pályájuk abszolút egyedülálló és nem csupán Magyarországon, hanem

 • 2019, március 8

  Szűcs Antal Gáborral, a Dinamit gitárosával beszélgettünk

  -1979-ben a Dinamit két kislemezt is kiadott. Egyszerre két kislemezt nem volt szokás kiadni….
  Talán ezzel a két kislemezzel kezdődött, hogy a Dinamitra rásütötték az „állami

Oldalak