Rocktörténeti kincs került elő - a Beatrice 1980-as videója

Nemrég felkerült egy igazi rocktörténeti kincs a YouTube-ra: Nagy Feróék 1980-as Kisstadion-beli koncertje.

A Lángoló Gitárok írta meg először, hogy Hunya László nyilvánosságra hozott egy igazi ritkaságot: egy csaknem teljes, több kamerával készült, jó minőségű videót a Beatrice 1980. szeptember 5-i koncertjéről, amelyet az Omegával és a LGT-vel közös országos turnéjuk utolsó állomásaként adtak a Kisstadionban.

A felvételről még ugyanabban az évben Kisstadion ’80 címmel megjelent egy hivatalos, közös koncertlemez (ezen a Ricsének csak három dala szerepelt, a Jerikó, a Meditáció és a Sánta Mária).

A koncertvideó nem teljes, a bevezető Szignál, valamint a Jerikó és a Kislány Boogie hiányzik róla.

A zenekart a 70-es évek végén kikiáltották punk zenekarnak, pedig a zenészek addig még csak nem is hallottak erről a stílusirányzatról. Kitiltották sok koncerthelyszínről, a könnyűzene irányítói és az állami média megnyilvánulásai alapján a rossz hírük gyorsan terjedt, több megyéből kitiltották őket, az állambiztonsági szervek folyamatosan zaklatták az együttes tagjait. 

Ennek ellenére ismertségük rohamosan nőtt országszerte. 1979-ben ugyan kaptak lehetőséget egy teljes nagylemeznyi dal rögzítésére egy filmhez, de az végül csak a rendszerváltás után jelenhetett meg.
Azért is volt érdekes és fontos, hogy szerepelhettek 1980-ban az Omega és az LGT országos turnéján. 

Egy évre rá aztán a hatalom nyomására a Zenész Szakszervezet elhatárolta magát a zenekartól, emiatt évekre (konkrétan 1987-ig) meg is szűnt a Beatrice. 

- hvg.hu -

Rockhírock

 • 2019, február 9

  "Az életmentő eljárás hangszalag sérülést okozott, amelynek maradandó károsodása még nem világos"

  A Fleetwood Mac gitárosa Lindsey Buckingham sürgősségi nyitott szívműtéten esett át a múlt héten, és zenei karrierének jövője kétséges

 • 2019, január 30

  Egészen meglepő helyről érkezett megerősítés arról, hogy valóban Brian Johnson énekel majd az AC/DC készülő új albumán: a frontember a Terrorizer tagjainak vallott színt egy repülőtéren a témában.

  Meglepő bejegyzést tett közzé

 • 2018, december 2

  Hogyan viszonyult a hatalom a rockzenéhez? Milyen hatást váltott ki egy nyugati zenekar fellépése? Hogyan működött a könnyűzenei cenzúra? Milyen lehetőségei voltak egy rockzenekarnak a Kádár-korszakban? 
  Többek között ezekre a kérdésekre is

 • 2018, december 1

  Galt MacDermot 89 éves korában hunyt el. A hírt a zeneszerző unokája erősítette meg a Playbillnek.

  A kanadai-amerikai zeneszerző és zongorista Galt MacDermot első sikerét 1960-ban érte el, amikor Grammy-díjjal jutalmazták az általa írt

 • 2018, december 1

  CPg (azaz Come on Punk group később Coitus Punk group) szegedi punk együttes, 1979-ben tinédzserként alapította Benkő Zoltán 
  ("Güzü" - gitár), Kis Antal ("Kicsi" - basszusgitár),

Oldalak