Rocktörténeti kincs került elő - a Beatrice 1980-as videója

Nemrég felkerült egy igazi rocktörténeti kincs a YouTube-ra: Nagy Feróék 1980-as Kisstadion-beli koncertje.

A Lángoló Gitárok írta meg először, hogy Hunya László nyilvánosságra hozott egy igazi ritkaságot: egy csaknem teljes, több kamerával készült, jó minőségű videót a Beatrice 1980. szeptember 5-i koncertjéről, amelyet az Omegával és a LGT-vel közös országos turnéjuk utolsó állomásaként adtak a Kisstadionban.

A felvételről még ugyanabban az évben Kisstadion ’80 címmel megjelent egy hivatalos, közös koncertlemez (ezen a Ricsének csak három dala szerepelt, a Jerikó, a Meditáció és a Sánta Mária).

A koncertvideó nem teljes, a bevezető Szignál, valamint a Jerikó és a Kislány Boogie hiányzik róla.

A zenekart a 70-es évek végén kikiáltották punk zenekarnak, pedig a zenészek addig még csak nem is hallottak erről a stílusirányzatról. Kitiltották sok koncerthelyszínről, a könnyűzene irányítói és az állami média megnyilvánulásai alapján a rossz hírük gyorsan terjedt, több megyéből kitiltották őket, az állambiztonsági szervek folyamatosan zaklatták az együttes tagjait. 

Ennek ellenére ismertségük rohamosan nőtt országszerte. 1979-ben ugyan kaptak lehetőséget egy teljes nagylemeznyi dal rögzítésére egy filmhez, de az végül csak a rendszerváltás után jelenhetett meg.
Azért is volt érdekes és fontos, hogy szerepelhettek 1980-ban az Omega és az LGT országos turnéján. 

Egy évre rá aztán a hatalom nyomására a Zenész Szakszervezet elhatárolta magát a zenekartól, emiatt évekre (konkrétan 1987-ig) meg is szűnt a Beatrice. 

- hvg.hu -

Rockhírock

 • 2019, július 27

  Közel 70.000 néző előtt adott koncertet a Queen zenekar Budapesten. 1986. július 27-én a mostanihoz hasonló hőség volt, a Népstadionban kora reggel óta folytak az ország első szuperkoncertjének technikai előkészületei. Épült a két és fél

 • 2019, július 21

  Újra Moto-Rock Weekend a Hajdúnánási Gyógyfürdőben!
  Napjaink legsikeresebb zenekarai, 300 nm2-es sörsátor,III. ChiliX Erősevő
  Verseny, Hernyák Imre szkander Európa Bajnok szkander showja,ingyenes
  karaoke lehetőség, motor kiállítás, gokárt,

 • 2019, július 19

  Somló Tamás 1947. november 17-én született, zenetagozatos iskolában tanult hegedülni, majd az Állami Artisaképzőben végzett. 

  Első zenekara a részben általa, 1960-ban alapított Atlasz volt, 1964-től viszont már az Omega szaxofonos-énekese

 • 2019, július 10

  Koncertsorozattal turnéznak, az év végéig egy új albumuk és a zenekarról szóló könyv is megjelenik.

  Az Omega együttes búcsúkoncertet még soha nem jelentett be és nem is fog, mert az Életfogytig rock ’n’ roll mottó lett, tehát, amíg bírjuk

 • 2019, július 8 -

  Óriásit megy a Cityrocks Hungary által szervezett dóm téri flashmob a nemzetközi közösségi oldalakon.

  A hazai online portáloknak és zenei szaklapoknak köszönhetően egy év alatt már több százezren nézték meg a SzegedRocks2018 rockzenei

Oldalak