Legendás magyar zenészekkel jön a 3. Gitárpárbaj

Harmadszor esnek egymásnak gitáros sztárjaink

Harmincegy esztendeje annak, hogy hat gitáros mérte össze tudását a Petőfi Csarnok színpadán. Az akkori frenetikus sikeren felbuzdulva Felkai Miklós másodszor is nekiveselkedett a csörtének, amelynek eredményeképpen a nagyérdemű ismételten szét akarta szedni a PeCsát. Ez utóbbi kultikus hely megszűnt ugyan, ám helyette a Barba Negra Music Club biztosít helyet a Gitárpárbaj III. – Staféta elnevezésű rendezvénynek, amely érdekességében, változatosságban, szórakoztatásban várhatóan felülmúlja a korábbi koncerteket.

Felkai Miklós fejében három évtizeddel korábban született meg a gondolat, hogy egy csapatba terelje a nyolcvanas évek közepe-végének akkori legmeghatározóbb gitárosait. 1986. április 18-án hat gitárfenomén: az egy évre rá tragikus halált halt Bencsik Sándor, a több zenekart is megjárt, s több zenei stílusban otthonosan és kiválóan mozgó Felkai Miklós, az egyéni hangzású Menyhárt János, a már akkor sztármuzsikus Tátrai Tibor, a sokáig háttérben meghúzódó Szűcs Antal Gábor, valamint a progresszív rock egyik mestere Varga János közösen lépett a Petőfi Csarnok színpadára.

Ismét csak a Petőfi Csarnok adott otthont 2002. április 30-án a második Gitárpárbaj rendezvénynek: ekkor a korábbi három résztvevő (Felkai, Tátrai, Szűcs) mellé a már akkor veteránnak számító Závodi János és Karácsony János, valamint az ifjabb nemzedék képviseletében egy feltörekvő tehetség, Alapi István csatlakozott.   

S, ha már az ifjabb nemzedékeknél tartunk: az első Gitárpárbaj óta eltelt időszakban legalább három generáció nőtt fel, amely ugyancsak kitermelte a maga tehetségét. Éppen ezért a szervezők elérkezettnek látták az időt, hogy 2017-ben a kiérdemesült gitárhősök mellett a fiatalabb korosztály is megmutathassa magát. Felkai Miklóst (Lux, Color, Apostol, Felkai Jam, Bergendy, Fantomasz, stb.) és Karácsony Jánost (Ferm, Generál, LGT)  követve Alapi István (Front, Moho Sapiens, XL Sisters, Keresztes Ildikó Band, Edda, Alapi Power Band) képviseli a középgenerációt, a stafétát átadva két tizenéves ifjú titánnak Somogyi Remignek (19), valamint Fehér Ádámnak (12), akik együtt, de külön-külön is már többször ejtették ámulatba közönségüket játékukkal. Az öt gitárost, a jól bevált hagyományok szerint kéttagú ritmusszekció (Pethő Gábor basszusgitár, valamint Móré Attila dob) valamint egy billentyűhangszeres (Horváth András) kíséri, de a harmadik, jubileumi Gitárpárbaj ezúttal különlegességgel is szolgál: a háromgenerációs gitárnyüvő férfiak mellett egy rendkívül tehetséges, fiatal hölgy is helyet kap az exkluzív műsorban. Kézdy Luca hegedűművész invenciózus, egyedi stílusú és hangvételű játékával méltán érdemelte ki a 2016-os évben az Év Hegedűse kitüntető címet.

A Gitárpárbaj koncert helyszíne és időpontja: Barba Negra Music Club, 2017, november 19. 20 óra (kapunyitás 19 óra). Jegyek elővételben az előadást megelőző nap éjfélig 2.499.-Ft-os árban a Barba Negra pénztárában és az interneten, valamint az előadás napján, a helyszínen, 2.999.-Ft-ért kaphatók.

Facebook: 
Gitárpárbaj 3. – Staféta 2017 koncert

Rockhírock

 • 2018, november 4

  A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi

 • 2018, október 22

  Kevés olyan magyar banda van, amely a Piramishoz hasonló őrületet váltott ki a tömegekből. Révész Sanyi és társai valami olyasmit jelentettek a magyar tiniknek, mint a jóval szerencsésebb angolszászoknak a Black Sabbath vagy a Led Zeppelin.

 • 2018, október 15

  Noha már az 1969-es Woodstock előtt is voltak hasonló rendezvények (Monterey Pop Festival, Isle Of Wight Festival), mégis szinte mindenki a – hivatalos nevén – Woodstock Music & Art Fairt tartja a mai zenei fesztiválok ősatyjának. A Woodstock 50.

 • 2018, szeptember

  Rocktörténelmi helyszínné lett az abonyi vasútállomás melletti kiskocsma 1984. április 6-án. Itt és ekkor lépett fel a P. Mobil több rekesz Kőbányai világosért és több tányér pacalért. S egy nagy alumínium fazéknyi

 • 2018, szeptember

  Radics Béla (Budapest, 1946. február 6. - Budapest, 1982. október 18.) gitárvirtuóz sorsa szimbolikusan jeleníti meg a diktatúra évtizedeit, a rendszer által támogatott munkásosztály gyermekének lehetőségeit. A magyar Jimi Hendrixként is emlegetett, progresszív és blues zenét játszó gitáros első együttesével, a Sakk-Mattal még felléphetett a Budai Ifjúsági Parkban, önálló lemezt azonban nem

Oldalak