Három órán keresztül szól a blues és a rock Radics Béla születésének 70. évfordulójának tiszteltére

Neves előadók mellett fiatal feltörekvő muzsikusok is emlékeznek a hetven éve született magyar gitárkirályra Angyalföldön. A hatvanas-hetvenes évek örömzenéléseinek korszakát idéző óriási rock dzsemborin Radics Béla szerzeményei, illetve példaképeinek dalai elhangzanak majd.

Egyetlen, sokszereplős örömzenélésnek is felfogható a Radics Béla születésének hetvenedik évfordulójának tiszteltére rendezett megemlékezés. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ színpadán a rock-blues műfajának kiválóságai tisztelegnek Magyarország korai gitárhőse előtt, aki pontosan aznap, február 6-án töltené be hetvenedik életévét, amennyiben harminchat esztendősen az életben maradás mellett teszi le voksát. Ha az aggodalmaskodó figyelmeztetéseket nem az azóta hírhedtté lett beszólásával üti el: „nem vagyok én teknősbéka, hogy százhúsz évig éljek!” Hogy ennek nagyjából harmadát töltötte el a földi létben, abban önnön makacsságán túl, főképp a kultúrhatalomnak, de környezetének is jócskán van felelőssége.

Az emlékkoncerten három generáció muzsikusai idézik fel minden idők egyik legnagyobb magyar gitárosának emblematikus szerzeményeit, de felcsendülnek, vagy inkább feldübörögnek majd azok a rock-blues klasszikusok is, amelyek Radics Béla repertoárjának „kemény magját” képezték. Köztük olyanok is, amelyek a Taurus ex-T 25-75-82 feloszlása óta élőben soha, sehol nem hangzottak el, de mégis a Radics-repertoár fontos hardrock darabjai. Tátrai Tibor, Póka Egon, Harmath Albert és Pintér István, mint egykori zenekari tagok és harcostársak a Tűzkerék, a Sakk-Matt, illetve a korai atlantiszos időket idézik, amíg a középgenerációs esztergomi Tűzkerék xT zenekar elévülhetetlen érdemei közé tartozik a Radics- életmű reinkarnálása, és immár negyedszázados folyamatos gondozása. Vörös István a Nevada zenekarban váltotta a Kapitányt, Török Ádám a Sakk-Matt kezdetén küzdött az énekesi poszttal és Radics kritikájával. Kalmus József kortársként és jól ismert blues-énekesként, a kiváló torkú Mr.Basary immár követőként rója le tiszteletét a gitárkirály emléke előtt. Az egri Team Rock Band, aki tíz évvel korábban egy elveszett Taurus-dalt (Emberi szóval) keltett új életre, a mellett a legendás szupergrupp legjobb nótáit eleveníti fel önállóan, illetve Takáts Tamással. De itt vannak a fiatalok is, akik tovább viszik, illetve életben tartják a legendát: Szakadáti Mátyás az alkalmi Radics Béla Emlékzenekar tehetséges dobosa, Pleszán Écska, Magyarország egyik legkarakteresebb orgánumú blues-énekesnője és Körmendi Roland, aki egyéni stílusával a hardrock világát képviseli. Emellett olyan invenciózus gitárosok szaggatják majd a húrokat, mint gazdag Viktor, Gönci György, vagy épp a műsort indító BluesSteel zenekar nagyszerű szólistája, Vámos Péter.

2016. február 6-án 19 órától, várhatóan három órán keresztül szól a blues és a rock Magyarország első gitárhőse, a fiatalon elhunyt Radics Béla tiszteletére. A rendezvénynek az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ ad otthont (1131 Bp. József Attila tér 4.). Jegyek a Rockdiszkontban (1068 Bp. Király u. 108), valamint a pesterzsébeti (XX. kerület) Ady Endre utca 84/B. sz. alatti bőrdíszmű üzletben 3.000.-Ft-os áron, korlátozott számban kaphatók.

Az esemény fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

- rockbook.hu -

Rockhírock

 • 2019, július 10

  Koncertsorozattal turnéznak, az év végéig egy új albumuk és a zenekarról szóló könyv is megjelenik.

  Az Omega együttes búcsúkoncertet még soha nem jelentett be és nem is fog, mert az Életfogytig rock ’n’ roll mottó lett, tehát, amíg bírjuk

 • 2019, július 8 -

  Óriásit megy a Cityrocks Hungary által szervezett dóm téri flashmob a nemzetközi közösségi oldalakon.

  A hazai online portáloknak és zenei szaklapoknak köszönhetően egy év alatt már több százezren nézték meg a SzegedRocks2018 rockzenei

 • 2019, június 22

  Ha vasárnap Budapesten lennék, természetesen én is elmennék a Hősök terére meghirdetett Szabadságkoncertre, mert a fellépők közel felét magam is bírom vagy bírtam egykor és szívesen megnézném a sajátos gigaprodukciót, mellyel csak egy hatalmas

 • 2019, május 15 -

  "Sok év kihagyás után új számmal jelentkezünk, ráadásul a stílusát tekintve egy rendhagyó dallal. Kevesebb benne a tekerés, mint a régi "Veszély" számokban, viszont annál mélyebb a mondanivalója. 
  Ez  egyfajta állásfoglalás részünkről egy olyan

 • 2019, május 14 -

  A magyar rockzene születésétől a hőskoráig kíséri nyomon az eseményeket könyvében Kovacsics András, az egyik szereplő. Az Omega-Universal, zenekartól az együttesig című kötet rengeteg régi fotóval, sztorikkal követi végig négy formáció történetét.

Oldalak