Elvis Presley

Elvis Presley

Elvis Aaron Presley
(Mississippi, Tupelo
1935. január 8. – 1977. augusztus 16.)
amerikai énekes, zenész és színész.
Mint kulturális ikon, Elvis, a Rock 'n' Roll királya, vagy a Király néven is ismerik. Gyakorlatilag a világ leghíresebb könnyűzenei énekese mind a mai napig. Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert, valamint a Grammy Életműdíját is neki ítélték 1971-ben.

Elvis Presley - szülei Gladys Love Smith és Vernon Elvis Presley - ikertestvére, Jessie Garon halva született. Gyerekkorában átköltöztek a Tennessee állambeli Memphisbe. Protestáns szülei vasárnaponként gyakran jártak templomba, ahol az ottani gospel kórus nagy hatással volt a fiatal Elvisre. A család nehéz körülmények között élt. Tizenegy éves korában kapta első gitárját, melyen hamarosan megtanult profin játszani. Tinédzserkorában kezdte el hordani jellegzetes hajviseletét. Zenét sohasem tanult, az iskolai órákon kívül, s énektanárhoz sem járt sohasem. Tehetségét kizárólag a rádióban illetve lemezekről hallgatott zeneszámokra alapozta, főként blues, rhythm and blues dalokra koncentrálva.

rocklegendák elvis

Karrierje 1954-től kezd felívelni, amikor a
Sun Records tulajdonosa az afro-amerikaiak zenéjét szerette volna népszerűsíteni,
és Elvisben megtalálta az erre a célra kitűnően megfelelő előadót.
Elvis volt a rockabilly egyik legelső énekese, a gyors tempójú country és rhythm and blues keverékéé. Hamarosan megismerkedett Tom Parker ezredessel, aki a menedzsere volt éveken keresztül, és ekkortól az RCA records adta ki dalait.
Első kislemeze, a "Heartbreak Hotel" 1956-ban jelent meg.
Ez a lemez elsöprő sikert aratott és meghozta Elvisnek a népszerűséget. Az embereknek rendkívül tetszett zenéje, mellyel egy új műfajt teremtett:
a rock and rollt.


Elvis az 1956-os forradalom idején kiállt a magyarok mellett: 1957 januárjában egy televíziós műsorban a „Béke a völgyben” (Peace In The Valley) című dal éneklésekor műsorvezetőjével arra kérte a nézőket, adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyaroknak,
és küldjenek nekik csomagokat.

Anyja 1958-ban hunyt el szívbetegségben. Ugyanebben az évben Elvist behívták katonának a németországi Wiesbadenbe, itt megismerkedett az ezredes mostohalányával, a nála tíz évvel fiatalabb Priscilla Ann Beaulieu-val. A lemezkiadónak persze volt elég anyaga ahhoz, hogy fennmaradjon az érdeklődés Elvis iránt.

Elvis Presley

1960-ban leszerelt, Priscillának hat évig udvarolt, mígnem 1967-ben feleségül vette. Az esküvő után kilenc hónappal megszületett egyetlen lánya, Lisa Marie Presley 1968. február 1-jén. Ebben az időben, több filmben is szerepet vállalt, bár filmjeit és a hozzájuk tartozó filmzenei albumokat a kritikusok nem értékelték túl pozitívan. "Mindösszesen" 33 filmet készítettek az ő szereplésével.

Visszatérése felemásra sikerült, ugyanis a filmjei nem voltak olyan sikeresek, mint azt szerették volna ezért 1968-ban visszatért a zenei színpadra. Hét év kihagyás után ott folytatta, ahol korábban abbahagyta.
Első volt abban, hogy 1973-ban az ő koncertjét közvetítették először műholdon keresztül.

1973. október 9-én Elvis elvált. Egészségi állapotában ekkor kezdődött el a romlás. Az év során kétszer is túladagolta magát barbiturát-származékokkal, és Demerol-függőségtől is szenvedett. Ennek ellenére 1974-ben is intenzíven turnézott, bár fellépéseit egyre nehezebben bírta végigcsinálni. 1976-ban apja költségcsökkentésre hivatkozva kirúgta Elvis testőreit, a "Memphis Mafiát", az igazi ok azonban valószínűleg az lehetett, hogy kiszivárogtattak némi információt a drogfüggőségéről. Ugyanebben az évben otthagyta akkori barátnőjét, Linda Thompsont, és megismerkedett Ginger Aldennel. Jó néhány új dalt is rögzített ekkoriban, melyek albumokon is megjelentek. Nem arattak átütő sikert, de nagyon népszerűek voltak

elvis 1977

 

1977-re állapota kétségbeejtővé vált.
Önmaga groteszk figurája lett, elhízott, állandóan gyógyszereket szedett, mégis különféle betegségek gyötörték.
Élete utolsó koncertjét június 26-án adta. Augusztus 1-jén elbocsátott testőrei egy könyvet jelentettek meg, melyben kitálaltak mindenről, Mi történt, Elvis? címmel.
Elvis sikertelenül próbálta meg lebeszélni őket a megjelentetésről.
Ekkor már számtalan különféle betegségben szenvedett: zöld hályog, magas vérnyomás, vesekárosodás.
Ennek ellenére újabb turnét tervezett, csak hogy cáfolja a könyvben leírtakat.
Az indulás előtt, augusztus 16-án azonban Ginger Alden eszméletlenül talált rá a fürdőszobában.
Miután az újraélesztési kísérletek sikertelenek voltak, Elvist délután fél 4-kor hivatalosan is holttá nyilvánították.

Temetése két nappal később volt, és óriási érdeklődés övezte: legalább nyolcvanezren vettek részt rajta.
 

Halála után kislemezei és albumai a lemezeladási listák élére ugrottak.

 

Rockhírock

 • 2019, március 10

  A Karthago együttes eddigi 39 esztendős rockzenei munkássága, - minden idők legrégebben együtt muzsikáló tagjaival,- egy elképesztően tartós és töretlenül sikeres történet. Több évtizedes pályájuk abszolút egyedülálló és nem csupán Magyarországon, hanem

 • 2019, március 8

  Szűcs Antal Gáborral, a Dinamit gitárosával beszélgettünk

  -1979-ben a Dinamit két kislemezt is kiadott. Egyszerre két kislemezt nem volt szokás kiadni….
  Talán ezzel a két kislemezzel kezdődött, hogy a Dinamitra rásütötték az „állami

 • 2019, február 9

  "Az életmentő eljárás hangszalag sérülést okozott, amelynek maradandó károsodása még nem világos"

  A Fleetwood Mac gitárosa Lindsey Buckingham sürgősségi nyitott szívműtéten esett át a múlt héten, és zenei karrierének jövője kétséges

 • 2019, január 30

  Egészen meglepő helyről érkezett megerősítés arról, hogy valóban Brian Johnson énekel majd az AC/DC készülő új albumán: a frontember a Terrorizer tagjainak vallott színt egy repülőtéren a témában.

  Meglepő bejegyzést tett közzé

 • 2018, december 2

  Hogyan viszonyult a hatalom a rockzenéhez? Milyen hatást váltott ki egy nyugati zenekar fellépése? Hogyan működött a könnyűzenei cenzúra? Milyen lehetőségei voltak egy rockzenekarnak a Kádár-korszakban? 
  Többek között ezekre a kérdésekre is

Oldalak