Black Sabbath – 4 kiadatlan dal a 'The End' CD-n!

Az új, limitált kiadású CD, amely a ’The End’ címet viseli, kizárólag a legendás banda világkörüli búcsúturnéján lesz kapható, a jövő héten adják ki.

A lemezborítót az ’Obey Giant’ utcai grafikákról elhíresült Shepard Fairey tervezte, a CD 8 kiadatlan számot tartalmaz: 4 olyat, amely lemaradt a Gramy-díjas ’13’ albumról és 4 élő felvételt a ’13’ turnéjáról.

A lemezen természetesen Ozzy Osbourne énekel, Tony Iommi gitározik és Geezer Butler a basszer, Brad Wilk dobol a stúdió-, Tommy Clufetos pedig a koncertfelvételeken, és Adam Wakeman játszik a billentyűs hangszereken. A stúdiófelvételek a malibui Shangri La Studiosban készültek, ezek producere Rick Rubin, a keverést Andrew Scheps végezte a neves Punkerpad West stúdióban, a felvételvezető Greg Fidelman volt. Az élő felvételek hangmérnöke Greg Price, az utómunkálatokat Robert Vosgien végezte a Capitolnál.

A ’The End’ számlistája:

1. Season Of The Dead
2. Cry All Night
3. Take Me Home
4. Isolated Man
5. God Is Dead? (Live Sydney, Australia 4/27/13)
6. Under The Sun (Live Auckland, New Zealand 4/20/13)
7. End Of The Beginning (Live Hamilton, ON Canada 4/11/14)
8. Age Of Reason (Live Hamilton, ON Canada 4/11/14)

A Shepard Fairey-vel történő együttműködés túlmutat a lemezborítón, minden régióban más-más különleges plakáttal jön ki a Black Sabbath a ’The End’ turnén. A próbák netre feltöltött videójából kiderült, hogy Tommy Clufetos fog dobolni a búcsúturnén (ő játszott a 2013-as reunion turné során is), amely január 20-án indul Omahában (Nebraska állam/USA). A ’13’ albumot azonban mint tudjuk, nem ő dobolta fel, hanem Brad Wilk a Rage Against The Machine-ből, az említett próbatermi felvételt ma teszik közzé.

Ozzy szerint úgy volt, hogy Tommy dobol a lemezen is, amíg be nem mászott a képbe Rick Rubin: „Tommy volt a kiválasztott, amíg színre nem lépett Rick Rubin, mert ő másban gondolkodott, de ezt senki nem mondta, szóval volt egy kis kommunikációs zűrzavar. Tommy így várólistára került és nem is lett feladata a felvételek során, csak a turnén.”

Wilk és Clufetos azután került szóba, hogy a Black Sabbath alapító-dobosa kimaradt a reunionból, bár kezdetben egyetértés volt a részvételét illetően. Ward folyamatosan azt hangoztatta, hogy nem csatlakozik a Black Sabbath-hoz megfelelő szerződés nélkül, míg a banda nem tanácsolta Bill fizikai állapota miatt sem a stúdiózást, sem az egész turnét, bár ő váltig állította, hogy képes végigjátszani egy koncertet. Clufetos egyébként Ozzy szólóbandájában is dobol, korábban pedig Rob Zombie-val, Alice Cooperrel is játszott többek között.

- hardrock.hu -

Rockhírock

 • 2019, október 10

  50 éves a Uriah Heep! A legendás brit hard rock zenekar legutóbbi, 25. lemeze a 2018-as "Living the Dream", mely a kerek évforduló mellett a 2020-as turné apropójaként is szolgál majd: Budapesten február 5-én, a Barba Negra

 • 2019, október 7

  Nyolcvanéves korában elhunyt a rocktörténelem egyik legnagyobb dobosa,  Peter Edward „Ginger” Baker.  Legtöbben az Eric Clapton-féle Cream alapító tagjaként ismerték, mint a hatvanas évek klasszikus bluesrock stílusának mesterét, de

 • 2019, október 5

  A Beatles albumának új kiadásán az eredeti dalok mellett eddig nem hallott felvételek is szerepelnek.

  Megjelenése után 50 évvel ismét visszatért a slágerlista élére a Beatles Abbey Road című albuma az Egyesült Királyságban. Az

 • 2019, október 3

  A londoni pub rock-csoport nyilatkozata szerint Masters halála „hatalmas sokk a zenekar és a család számára”.

  Barrie Masters, az Eddie and the Hot Rods brit pub rock zenekarának frontembere 63 éves korában halt meg.

 • 2019, szeptember

  John Henry Bonham
  1948.05.31. - 1980.09.25.

  1980. szeptember 25-én alkohol hatására bekövetkezett légzészavarban meghalt John Bonham dobos. Ezzel a Led Zeppelin földi pályafutása véget ért - a tagok nem akarták Bonzo nélkül

Oldalak