Hard Rock Magazin

Feliratkozás Hard Rock Magazin hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 2 óra 15 perc

Ez a Rudi nem volt túró: Axel Rudi Pell, The Unity, Chris Bay – Barba Negra Music Club, 2018. 10. 21.

h, 10/22/2018 - 15:18

Sokat bíráltam már Axel Rudi Pellt a gitárjátéka miatt, most viszont azt kell mondanom, nyomott egy majdnem kétórás, majdnem hibátlan műsort. Ha mindenáron panaszkodni akarnék, ugyanazt hoznám fel hibájaként, amit a lemezein is kifogásolni szoktam: a középtempós, málházós tételek túl magas arányát. De először voltak Magyarországon, és az isteni Johnny olyat énekelt, hogy azt is megbocsátottuk volna, ha két órán keresztül csak balladákat kell hallgatnunk.

tovább

Bob Daisley – Így emlékezik Gary Moore-ra Neil Carterrel

h, 10/22/2018 - 13:11

Bob Daisley & Friends néven jelenik meg a ’Moore Blues For Gary - A Tribute To Gary Moore’ című lemez pénteken, amiről most a harmadik dalt is meghallgathatod.

tovább

Silver Talon – A power metal megújhodása?

h, 10/22/2018 - 12:42

Virtuóz gitár letámadás, dübörgő ritmusszekció, erős, szárnyaló ének. Ezek jellemzik a fiatal portlandi Silver Talont, mely a 2018-as év nagy meglepetése lehet, ha nem is megújítva, de végre a régi nagyok színvonalán művelve a power metalt, melyre a Speed Of The Night című daluk a legjobb bizonyíték.

tovább

Chrome Division – Jön Shagrathék utolsó lemeze

h, 10/22/2018 - 12:32

Ötödik albumát szállítja le novemberben a Shagrath (Dimmu Borgir) nevével fémjelzett Chrome Division. A csapat új lemeze a banda szerint az utolsó stúdióalbumuk lesz, amiről már két dal is meghallgaható.

tovább

Bloodbath – Új klip a napokon belül megjelenő friss lemezről

h, 10/22/2018 - 12:11

Az Opeth, Katatonia és Paradise Lost tagokat is a sorai között tudó death metal szupercsapat friss lemeze néhány napon belül megjelenik, a várakozás végének örömére meg is osztottak egy kisfilmet.

tovább

David Bowie – Újra megrongálták az emlékművét

h, 10/22/2018 - 11:48

Márciusban egyszer már megrongálták a Rock Kaméleonjának emlékművét Aylesburyben, nemrég ismét vandalizmus történt, és megint festékkel fújták le a közadakozásból felállított szobrot.

tovább

Bródy János – Jön ’Az Illés szekerén’ dupla CD-n

h, 10/22/2018 - 11:32

Bródy János zenész, zeneszerző, szövegíró, előadóművész. Tagja volt a legendás Illés és a Fonográf együtteseknek. Bródy már a hatvanas években a rendszer ellen lázadó szövegei révén vált ismertté. Sajátos szimbólumrendszert alakított ki, melynek segítségével megújította a dalszövegírást, szerzeményeivel és közéleti magatartásával nemzedékek számára vált művészi és morális példaképpé. Nemcsak a zenekari, de szólóalbumain is generációk nőttek fel.

tovább

Régi szép idők kontra rideg jelen: Kamelot, Leaves’ Eyes – Barba Negra Music Club, 2018. 10. 09.

v, 10/21/2018 - 15:32

Volt itt már minden, albumkritika, koncertbeszámoló. A Kamelot nagyon-nagyon régi ismerős sokunknak. Szinte évente jönnek vissza hozzánk, bérelt helyük van a Barba Negrában is, és megbízhatóan hozzák a tömeget. Mármint a műfajon belül tömegnek számító nézőszámot. Megbízhatóan, rutinosan. Ugyanakkora áldás ez, mint amekkora átok. Ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy ha van lemez, akkor az jó lesz, ha jönnek hozzánk, akkor nagy bulit fognak csapni. És sokszor ugyanez a baj is. Túl kiszámíthatóak, már nem kockáztatnak semmit. De azért jó kis este volt.

tovább

Evergrey – „Ez az eddigi legsúlyosabb, legsötétebb és talán legváltozatosabb albumunk”

v, 10/21/2018 - 14:57

Elkészült új albumával a svéd Evergrey. A Tom Englund vezette csapat 2019 elején szabadítja a világra tizenegyedik sorlemezét, mellyel egy háromrészes sorozatot zárnak le.

tovább

Into Eternity – Később jelenik meg a lemez, itt egy új dal

v, 10/21/2018 - 09:55

Hamarosan új albummal jelentkezik a kanadai Into Eternity, az Iced Earth énekesének, Stu Blocknak egykori bandája. A csapat énekesnővel készítette soron következő lemezét, amiről most egy új dal is meghallgatható.

tovább

Sirenia – Klipen az új dal: Into The Night

v, 10/21/2018 - 09:41

Jövő hét pénteken jelenik meg a Sirenia új lemeze, amiről most az Into The Night tesztelhető, méghozzá klippel együtt.

tovább

The Heard – A Death Supreme: új dal a debütlemezről

v, 10/21/2018 - 09:30

Kevesebb mint két hét múlva jelenik meg az egykori és jelenlegi Crucified Barbara, valamint Deathstars zenészekből álló The Heard bemutatkozó albuma. Az anyagról most egy újabb dal gurult le, ami a folytatásban meg is hallgatható.

tovább

F.O.System – LP-n is megjelenik a ’Day Of The Gloom’ (x)

v, 10/21/2018 - 06:56

A demók még jók voltak… Ugye mindenkinek ismerős ez a vicces szlogen? Nos, sokak szerint ez a mondás különösen igaz az F.O.Systemre. A zenekar első nagylemeze 1990-ben jelent meg, mire azonban az album napvilágot látott, már leáldozott a '80-as évek hazai undergroundjára jellemző hangulatvilág, és a tagok is más zenei stílusok felé fordultak.

tovább

Muzikum Klub & Bisztró – Elkészült a novemberi program (x)

v, 10/21/2018 - 06:53

Különleges koncertek lesznek novemberben a budapesti Muzikumban, a hajtás után olvashatjuk a teljes programot.

tovább

Whitesnake: Unzipped

szo, 10/20/2018 - 16:50
Borí­tó: 

Megjelenés: 
2018
Kiadó: 
Rhino Entertainment
Weblap: 
https://whitesnake.com/
Stí­lus: 
hard rock
Származás: 
Egyesült Királyság
Zenészek: 

David Coverdale – ének

CD1:

Tracks 1, 3, 4:

Doug Bossi – gitár, vokál
Earl Slick – gitár
Marco Mendoza – basszusgitár, spanyolgitár
Denny Carmassi – dob
Mike Finnigan – orgona, zongora
Linda Strawberry – ének
John X. Volaitis – billentyűs hangszerek
James Sitterly – vonósok
Ruy Folguera – vonós hangszerelés

Tracks 7, 9:

Doug Aldrich – gitár
Reb Beach – gitár
Timothy Drury – billentyűs hangszerek
Uriah Duffy – basszusgitár
Chris Frazier – dob

Tracks 2, 5, 6, 8:

Doug Aldrich – gitár
Reb Beach – gitár
Michael Devin – basszusgitár
Brian Tichy – dob
Virginia Bowman – hegedű

CD2:

Tracks 1-12:

Adrian Vandenberg – gitár

Tracks 13-20:

Doug Aldrich – gitár

Dalcí­mek: 

CD1: Unzipped… In The Studio: The Love Songs

01. Love Is Blind
02. One of These Days
03. All The Time In The World (Previously Unreleased)
04. Wherever You May Go
05. Easier Said than Done
06. Fare Thee Well
07. Summer Rain
08. Forevermore
09.'Till The End Of Time

Bónusz:

10. Wherever You May Go (Instrumental) Strings only
11. Love Is Blind (Instrumental) Strings only

CD2: Starkers In Tokyo (1997) / Starkers In New York (2008)

Starkers In Tokyo:

01. Sailing Ships
02. Too Many Tears
03. The Deeper The Love
04. Love Ain't No Stranger
05. Can't Go On
06. Give Me All Your Love
07. Don't Fade Away
08. Is This Love
09. Here I Go Again
10. Soldier Of Fortune

Bónusz:

11. Only My Soul (Acapella)
12. Fool For Your Loving (Excerpt)

Starkers In New York :

13. Give Me All Of Your Love
14. Can You Hear The Wind Blow?
15. All I Want, All I Need
16. Lay Down Your Love
17. Fool For Your Loving
18. The Deeper The Love
19. Ain't No Love In The Heart Of The City
20. Here I Go Again

Értékelés: 

Halleluja és azt a teremburáját! Halleluja, mert David Coverdale nem az agyonjátszott balladáit (Is this Love, The Deeper The Love, Sailing Ships) dolgozta fel újra Joel Hoekstrával az oldalán, és azt a teremburáját, mert nem is dolgozott fel semmit, azt mondta, az új gitáros foglalkozzon az új lemez dalaival, amíg ő meg elmolyol a régiek közt turkálással. Halleluja, mert Doug Aldrich akusztikus gitáron is bebizonyítja, hogy kiváló gitáros, és azt a teremburáját, mert ez azt jelenti, hogy Covi csak a padláson talált kincseket porolta le (remaszterizálta) és kész az új album.

Halleluja, mert összehozott egy nagyon jó hangulatú akusztikus válogatást, melyen még egy kiadatlan felvétel is van, és azt a teremburáját, mert egy dalért ugyan meg nem vennék egy ilyen válogatáslemezt. Halleluja, mert tulajdonképpen a kilenc dalból mégis négy kiadatlan, és ez már valami, és azt a teremburáját, mert a talált 6 Doug Aldrich-kincs mellé a maradékot viszont a 2000-es szólólemezéről származó számokkal töltötte fel.

Halleluja, mert legalább nem csináltak egy összecsapott feldolgozásalbumot, ezeket a dalokat a maguk idejében valóban gyönyörűen meghangszerelték. Ahogy a stáblistából is látszik, 3 részből áll a műsor, a 2000-es 'Into The Light' szólólemez két nótája (Love Is Blind, Wherever You May Go) gyakorlatilag változatlan formában, némi ráncfelvarrással (ebben már van gyakorlata az énekesnek) került fel rá. Nem nagyon hallottam különbséget, talán itt-ott meghúzták kicsit a bőrt – akarom mondani a potit –, hogy dinamikában az újabb felvételekkel egálba kerüljenek. Viszont van egy kiadatlan felvétel – a stáblista alapján szintén ebből a sessionből –, mely az egyetlen új dal a lemezen, viszont nem érzem, hogy kilógna a sorból. A két gitáros neve nem sokat mond a hard rock muzsika rajongóinak, de Earl Slick azért nem kispályás: John Lennon és Yoko Ono bandájában, valamint David Bowie mellett is játszott.

Halleluja, mert a Doug Aldrich-korszak két kiváló stúdiólemezére épül tulajdonképpen ez a válogatásalbum. A 'Till The End Of Time – kis helyesírási hibával – gyakorlatilag ebben a formában szerepelt már a 'Good To Be Bad' lemezen is, csupán egy plusz L betűt tettek hozzá, azt is minek. A Summer Rain és a Forevermore akusztikus változatát is hallhatták már azok a rajongók, akik a 'Good To Be Bad' vagy a 'Forevermore' limitált változatát vásárolták meg (a Summer Rain a japán verzión is rajta volt bónuszként), az igazi érdekesség az a három dal, melynek szintén elkészült a – hasonlóan kiváló minőségű – akusztikus adaptációja, de végül nem használták fel bónusz dalként.

Azt a teremburáját, azt a két bónusz dalt nem nagyon értem. Mármint hogy mi értelme volt. Az 'Into The Light' hangsávjából kiszedték a vonósokat és feltették amolyan karaoke verziónak. Vagy mitt'én minek. Mert a vonósok nem vonulnak végig az egész dalon, a Wherever You May Go-ban alig több mint egy percig szerepelnek, és a másik dalnak is csak kábé felében. Most akkor ezt gyakorolva lehet jelentkezni az új lemez szimfonikus csapatába?

Halleluja, mert a kétlemezes verziót kaptam meg a kiadótól, ami majdnem három lemezt ér. Mert amíg a box második lemezén csupán a 'Starkers In Tokyo' felújított változata van, a kétlemezes anyagra rátették – az egyébként a negyedik lemezen szereplő – 'Starkers In New York' koncert anyagát is. A bónuszok bónusza! 2008-ban Doug Aldrich társaságában csinált hasonló turnét Coverdale, mint 1997-ben Adriannel. És bár a nagy klasszikusokat kötelező volt itt is elsütni, de az aktuális 'Good To Be Bad' lemez három dalát is lecsupaszították. És nem azokat, amik a stúdió verzióban is szerepelnek! Rövid az anyag, csupán 28 perc az egész, de Aldrich bizonyítja, hogy nem véletlenül választották be olyan zenekarokba, mint a Whitesnake, Dio vagy éppen mostanság a The Dead Daisies.

Halleluja, mert a 'Starkers In Tokyo' végre tisztességesen megdörren, az eredeti verzióban a gitár olyannyira hátul szólt, amennyire Adrian Vandenberg hátul játszott a sarokban. Az új felvételt a másik mellé tettem: ég és föld a különbség! Az akusztikus gitár gyönyörűen szól, van dinamikája, szinte úgy érzed, hogy a dobgitár belsejében együtt rezonálsz a mély húrokkal. Cserébe viszont Covi hangja rendesen – talán kicsit természetellenesen is – meg van visszhangosítva. Túltolták, na! Szó szerint. A potit. Naná! Mégiscsak ő a főszereplő.

Azt a teremburáját, azt a két bónusz dalt nem nagyon értem. Mármint hogy mi értelme volt. (Vagy ezt már írtam?) Ez most a másik két bónusz. A tokiói bónuszok. Szerintem nem véletlenül maradtak le annak idején. Az Only My Soul acapella verziója hardcore rajongók számára lehet érdekes, mert a 'Northwinds' albumról azért nem sűrűn énekel Covi. Itt is valami hirtelen jött ötlettől vezérelve kezdett bele, megnézném a videón Adrian arckifejezését: ez nem volt ideírva! Rövid, egy perces részlet, nem igazán önálló dal, ahogy a Fool For Your Loving is csak megmutatja magát, ez sincs két perc összesen, de ennek talán van annyi értelme, hogy a 2008-as koncerten hasonló hosszúságú részletet nyomnak el Aldrich-csal. Lehet hasonlítgatni a kettőt.

A többi lemezt nem hallottam, nem láttam, de az eddigiek alapján a várakozásaimnál sokkal izgalmasabb a kiadvány. És bár megvan a 'Starkers In Tokyo' DVD is eredetiben, ha ennyire feljavították a képet is, mint a hangot, akkor az is nagyszerű lehet. Összességében több a „halleluja” az írásomban, mint az „azt a teremburáját”, szóval azt hiszem, erre mondják, hogy pozitívan csalódtam. Doug Aldrich nagyszerű gitáros, és a vele írt lemezek ott vannak a korábbi alkotásokkal egy szinten. Ezek az akusztikus feldolgozások is bizonyítják. Még ha soha nem is lesznek olyan hallgatottak, mint amazok.

Összegzés: 

Halleluja és azt a teremburáját! Halleluja, hogy az isteni Covi nem az agyonjátszott balladáit (Is this Love, The Deeper The Love, Sailing Ships) vette megint elő, és azt a teremburáját, mert "ördög bújjék az uradba", nem is csináltál mást, csak kipucoltad a padlást és leporoltad (remaszterizáltad) az ott talált kincseket. De nagyon jó, élvezetes hallgatnivaló lett a végeredmény. És az élvezeti értéke a lemezek számával hatványozottan nő. Sajnos az ára is. Csajozáshoz kiváló, vezetéshez nem ajánlom. (Bár Coverdale szerint az egész lemez ötlete egy kocsiba készített válogatás CD-ből indult ki. Különben is, milyen perverz dolog az embernek a kocsiban saját magát hallgatni!)

Dátum: 
2018. október 20
Pontszám: 
8.5
Szerző: 
CsiGabiGa

Accept – Symphony No. 40 a wackeni koncertből

szo, 10/20/2018 - 09:29

A tavalyi wackeni Accept-koncert különlegessége nemcsak az volt, hogy szimfonikusokkal kísérve adták elő legnagyobb slágereiket, de a koncert középső blokkjában a komolyzene-imádó Wolf Hoffmann szólólemezéről játszottak néhány tételt, ezek közül az egyiket, a Symphony No. 40 in G Minort mutatta be most a kiadó a november 23-án megjelenő koncertkiadványról.

tovább

Inglorious – „Első alkalommal írhatok az érzéseimről, a kapcsolataimról és a veszteségeimről”

szo, 10/20/2018 - 09:28

Nathan James és csapata elkészítette a 2017-es ’Inglorious II’ folytatását, mely január végén kerül a lemezboltokba a Frontiers Musicnak köszönhetően. Az első dal már nyilvánossá is vált.

tovább

Starbreaker – Az első új dal: Pure Evil

szo, 10/20/2018 - 09:20

'Dysphoria' lesz a címe a január 25-én megjelenő új, harmadik Starbreaker-albumnak. Nemrég jelentették be, hogy készen vannak a munkálatok, máris itt az első dal audioklipje.

tovább

Haken – Új klip a ’Vector’ promóciójához

szo, 10/20/2018 - 09:16

Jövő héten jelenik meg a brit csapat ötödik nagylemeze, melynek az utolsó dalát és a hozzá készített kisfilmet nézhetjük meg a hajtás után.

tovább

Gus G – ’Fearless’ lemezbemutató az A38-on (x)

szo, 10/20/2018 - 09:13

Új lemezével és egy igazi rock and roll énekessel érkezik Gus G december 6-án Budapestre. Az Ozzy Osbourne zenekarából és a Firewindből ismert görög gitáros mellett egy svájci hard rock brigád, a Maxxwell, és egy dallamos rocknótákat ígérő müncheni csapat, a Magical Heart is játszik ezen az estén az A38 Hajón.

tovább

Oldalak

Rockhírock

 • 2018, október 22

  Kevés olyan magyar banda van, amely a Piramishoz hasonló őrületet váltott ki a tömegekből. Révész Sanyi és társai valami olyasmit jelentettek a magyar tiniknek, mint a jóval szerencsésebb angolszászoknak a Black Sabbath vagy a Led Zeppelin.

 • 2018, október 15

  Noha már az 1969-es Woodstock előtt is voltak hasonló rendezvények (Monterey Pop Festival, Isle Of Wight Festival), mégis szinte mindenki a – hivatalos nevén – Woodstock Music & Art Fairt tartja a mai zenei fesztiválok ősatyjának. A Woodstock 50.

 • 2018, szeptember

  Rocktörténelmi helyszínné lett az abonyi vasútállomás melletti kiskocsma 1984. április 6-án. Itt és ekkor lépett fel a P. Mobil több rekesz Kőbányai világosért és több tányér pacalért. S egy nagy alumínium fazéknyi

 • 2018, szeptember

  Radics Béla (Budapest, 1946. február 6. - Budapest, 1982. október 18.) gitárvirtuóz sorsa szimbolikusan jeleníti meg a diktatúra évtizedeit, a rendszer által támogatott munkásosztály gyermekének lehetőségeit. A magyar Jimi Hendrixként is emlegetett, progresszív és blues zenét játszó gitáros első együttesével, a Sakk-Mattal még felléphetett a Budai Ifjúsági Parkban, önálló lemezt azonban nem

 • 2018, szeptember

  Nagyon úgy fest, hogy mostanra már kész tényként kezelhető két dolog:
  - Tényleg lesz új AC/DC-lemez.
  - A leghosszabb ideig egyben levő felállás rögzíti, azaz Angus Young, Malcolm Young, Phil Rudd, Cliff Williams és Brian

Oldalak