Hard Rock Magazin

Feliratkozás Hard Rock Magazin hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 1 óra 22 perc

Csúcsformában II.: Evergrey, Genus Ordinis Dei, Bloodred Hourglass – Dürer Kert, 2019. 04. 11.

szo, 04/20/2019 - 10:57

Az Evergrey jó néhányszor járt már nálunk. Ha jól számolom hetedik alkalommal láttam őket idehaza. Ha jók az információim, akkor csak egy hazai koncertjüket hagytam ki, méghozzá az elsőt 2001-ben, amikor az akkor csúcson lévő Therion előtt vendégeskedtek.

tovább

Alice In Chains – Itt a Black Antenna ötödik része

szo, 04/20/2019 - 09:26

Bemutatta az Alice In Chains a ’Black Antenna’ sci-fi filmsorozatának ötödik részét, ami a Drone című dalhoz készült.

tovább

Rammstein – Megérkezett a borító és a dallista

szo, 04/20/2019 - 09:13

Pár napja számoltunk be arról, hogy a Rammstein közelgő nagylemezéről bele lehet hallgatni öt új dalba. Most megtekinthető a borító a számok címeivel együtt, illetve további ízelítők is érkeztek.

tovább

Neal Morse – Itt a második dal az új rockoperából: There's A Highway

szo, 04/20/2019 - 09:10

A Frontiers Music is elkezdte a ’Jesus Christ - The Exorcist’ című rockopera népszerűsítését. A kiadó YouTube-csatornáján egy új dal landolt, ami a folytatásban meghallgatható.

tovább

Saint Vitus – Useless: a harmadik új dal a májusban érkező lemezről

szo, 04/20/2019 - 09:04

Kevesebb mint egy hónap múlva jelenik meg a Saint Vitus új lemeze hét év után, amiről már a harmadik dalt is meghallgathatod.

tovább

Djabe – Nyári turné Steve Hackett-tel

szo, 04/20/2019 - 08:29

Ez az év sem múlik el közös Djabe és Steve Hackett koncertek nélkül, a részletek a folytatásban olvashatóak.

tovább

18. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál – Egy legendás figurát, Cotton Eye Joe-t is megidézik Komáromban (x)

szo, 04/20/2019 - 08:27

Az amerikai folk legendás alakja, Cotton Eye Joe lesz a 18. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál „díszvendége”. A Monostori erőd és az amerikai autók szerelmesei ostromára készül a Rednex. Az egész világot meghódító, a '90-es évek svéd pop csillagai látványos show-val érkeznek Komáromba, hogy a V8-as motordübörgést amerikai country muzsikával fűszerezze.

tovább

Ossian: A reményhozó

p, 04/19/2019 - 16:12
Borí­tó: 

Megjelenés: 
2019
Kiadó: 
Hammer Music
Weblap: 
http://www.ossian.hu
Stí­lus: 
hard rock / heavy metal
Származás: 
Magyarország
Zenészek: 

Paksi Endre – ének
Rubcsics Richard – gitár
Erdélyi Krisztián – basszusgitár
Kálózi Gergely – dobok

Dalcí­mek: 

01. Ez jár nekem
02. Hangzavarban a harmóniát
03. Gyönyörű bolond
04. Megjártam mennyet és poklot
05. A reményhozó
06. Örökké az leszel
07. Szembesítés
08. Ünnepeld velem
09. Lássam igazán
10. A szerelem könyve
11. Elán
12. Körforgás
13. Hatvanszor (bónusz)

Értékelés: 

A tavalyi évet háromszoros jubileummal ünneplő Ossian idén sem lazít.  A nemrég megjelent ’A reményhozó’ albumuk már a 23. a sorban (ha nem számolom a koncert- és válogatás kiadványokat), ami azért nem kis teljesítmény. Paksi Endre emblematikus figurája a magyar heavy metal színtérnek. Őt magát és a zenekart sokan szeretik, sokan „rugdossák” vagy nevetnek rajtuk, de Endre és Ricsi együtt már több mint 20 éve töretlenül járja a saját útját, cseppet sem törődve a kérkedőkkel. Az évek során kialakult – és a zenekart vakon támogató – egyre gyarapodó rajongótáboruk pedig őket igazolja. Az újraindulás óta éves rotációban jelennek meg anyagaik, melyek egyre sikeresebbek és az aranylemez már most is borítékolható volt csak az előrendelések alapján. Persze nem nagy szám a kétezer, de mégsem sikerül sokaknak elérni ebben a műfajban.

Rengeteg emlékem van velük kapcsolatban. Tulajdonképpen meghatározták a gyerekkoromat és volt idő, amikor minden élethelyzetre tudtam idézni valamelyik szövegrészletüket. Valahol ebben látom még mindig az erejüket. Endre úgy tudja szavakba önteni az emberi érzéseket, ábrándképeket, hogy azokat magáénak tudja érezni bárki, akinek egy kis támogatásra, együttérzésre, elismerésre van szüksége, vagy csupán maga mögött akarja hagyni a mindennapok zakatoló zaját. A szövegeket most is a bajtársiasság-szerelem-elmúlás hármasa köré építette fel – néhány kisebb kitérővel ugyan –, de ez a lemez témájának fő vezérvonala. Valamiért a mostani dalokat sokkal pozitívabbnak érzem. Mintha Endre az életmódváltásával kapott volna egy hatalmas löketet és szebbnek látná a világot.

Ha számba veszem az elmúlt néhány albumot, akkor azt látom, hogy ’A tűz jegyében’ lemeznél elindult egy folyamat, ami azóta is lassú léptekkel tart. Itt kezdett el az Ossian „puhulni”. Értem ezt úgy, hogy kezdtek távolodni a kezdeti időket jellemző „vérszomjas” heavy metaltól és egyre közeledtek a lazább, könnyedebb hard rockhoz. Mindezt úgy sikerült nekik véghezvinni, hogy nem vesztettek az ázsiójukból. Az új dalszerzői megközelítés meg is hozta az eredményét, mert elindult egy sikerszéria, ami azóta is tart. Ez a lazább hozzáállás ’Az igazi szabadság’ albumon csúcsosodott ki, ami eredetileg Paksi Endre szólóalbumának készült, de végül Ossian név alatt jelent meg. Az anyag hallgatása közben én is sokszor ráncoltam a szemöldököm. Kicsit olyan érzésem volt, mintha a negyedik Wellington-lemezt akarták volna megírni. Hangulatilag legalábbis nekem sokszor beugrott a ’Végtelen dal’ című korong. Bár nagyon is szerettem a Wellington dolgait (az első két albumukat a magyar metal történelem fontos ékköveinek tartom), az Ossiantól nem ezt várja az ember.

Ezek tudatában kicsit félve helyeztem be először a lejátszóba ’A reményhozó’-t. A sokadik meghallgatáson vagyok már túl és nagyon vegyesek az érzéseim. A lemezt nyitó Ez jár nekem dal lendületesen nyitja meg a ránk váró 46 percet. Persze ez is „csak” középtempó, de azért végig húz a nóta. Ezt az elsőként bemutatott Hangzavarban a harmóniát követi. Szerencsére itt sem vesznek vissza a sebességből. Kicsit tipikus a dal, de biztosan hatalmas koncertkedvenc lesz a rendkívül jól énekelhető refrén miatt.

A klipes Gyönyörű bolond viszont egy cseppet sem tipikus nóta. A szimfonikus alapokra épülő dal egy új megközelítés a zenekartól. Bevallom őszintén, hogy nem tetszik, mégpedig azért mert a dob-basszus kíséretből hiányzik az élet. Néha olyan érzésem támad, mintha valami olcsó midi programmal lenne programozva az egész. Pedig érzem benne az erőt. Ha néha engednék, hogy Kálózi Gergely ne csak a gépies minimál kettő-négyet hozza, akár még egy jó dal is lehetett volna. A címadó dal egy újabb Wellington utánérzés. Magasan a legjobb dal a lemezen. Kifejezetten erre a korongra vetítve elérte a mondanivalóját, és ez lett a legjobb dal. A lemez további részében felváltva jönnek a lassabb (Örökké az leszel, Ünnepeld velem, Lassan igazán, A szerelem könyve, Körforgás) és középtempós (Szembesítés, Elán) tételek, nagyobb hangsúlyt fektetve a lassú és érzelmesebb témákra. A Körforgás című dalnál újra ráncolnom kellett a szemöldököm, mert a „friss fű zöldel majd” sort és társait kicsit gagyinak és közhelyesnek érzem egy Ossian-lemezen.

Összegzés: 

Összességében úgy érzem, hogy egy arasszal újra közelebb kerültek a kései Wellington világához és ugyanennyivel eltávolodtak a „klasszikus” Ossian világától. Azt hiszem, hogy egy hatvanéves meglett embertől már nem is igazán lenne őszinte és nem is igazán elvárható a korai lemezekre jellemző lázadó és keményen megmondó hozzáállás, de azért nekem hiányzik az a megközelítés. ’A reményhozó’ nem tesz többet, csak hozza a tőlük megszokott szintet. Mindenki döntse el maga, hogy ez elég-e neki, avagy kevés.

Dátum: 
2019. április 19
Pontszám: 
6.5
Szerző: 
Losonczi Péter

Accept – Ma jelent meg a Life's A Bitch kislemez

p, 04/19/2019 - 14:24

Ahogy már március elején beharangozták, a holnap induló 'Symphonic Terror' turné tiszteletére egy speciális vinyl kislemezt dobott piacra az Accept, melyen az új dal mellett a Restless And Wild wackeni koncertverziója található a B oldalon.

tovább

Nad Sylvan – Júliusban érkezik Steve Hackett énekesének az ötödik önálló albuma

p, 04/19/2019 - 14:08

Az InsideOut Music nemrég osztotta meg a világhálón, hogy Nad Sylvan „vámpír” trilógiájának záró albuma, a ‘The Regal Bastard’ július 5-én lát majd napvilágot.

tovább

Phil X – A Bon Jovi gitárosának szólóanyaga

p, 04/19/2019 - 11:07

Phil X termékeny stúdiógitáros, dalszerző és a Rock And Roll Hall Of Fame-be beiktatott Bon Jovi gitárosa megjelentette új kislemezét, a Something To Sayt The Drills elnevezésű bandájának május 3-án megjelenő új albumáról.

tovább

Sabaton – Megkezdődött az új album előrendelése

p, 04/19/2019 - 10:03

Tegnap indult a svéd heavy metal hősök új albumának, a 'The Great War'-nak az előrendelése. Hivatalosan csak 2019. július 19-én fog megjelenni a Nuclear Blast kiadónál, de aki az 1000 darabban limitált 'The Great Box Edition'-re vágyik, az ne sokáig gondolkozzon! Dallistánk már van, a dalok bemutatása helyett a lemez történeti alapjának, az első világháborús történeteknek a bemutatásával próbálnak kedvet csinálni az új lemezhez.

tovább

George Benson – Bemutatkozik egy Domino-dal „bensonosított” változatban

p, 04/19/2019 - 07:14

Jövő héten pénteken jelenik meg a legendás jazzgitáros következő nagylemeze, amelyen Chuck Berry és Fats Domino előtt tiszteleg. A hajtás után a zongoristához köthető Blue Mondayt ismerhetjük meg.

tovább

Tyr – Öt zenekaros folk metal party vasárnap a Barba Negrában (x)

p, 04/19/2019 - 07:09

’Hel’ címmel jelent meg március 8-án a Feröer-szigetekről származó viking metalos Tyr új stúdióalbuma, a csapat első lemeze, amely már a Dalriadából kivált Rieckmann Tadeusz dobossal készült. Hosszú idő telt el a legutóbbi anyag óta, a ’Valkyrja’ még 2013 őszén jelent meg.

tovább

„Szerettük volna az emberi lélek rezdüléséit a maga komplexitásában visszaadni”: Interjú a Subcortic tagjaival

cs, 04/18/2019 - 13:10

Első lemezének megjelenésére készül a Subcortic. A csapat két tagjával, Horváth Dániellel és Győry Attilával ezen apropóból beszélgettünk a várható anyagról, hatásaikról és jövőbeli terveikről.

tovább

Hollywood Vampires – „Ezzel a lemezzel megalkottuk a Vampires hangzását”

cs, 04/18/2019 - 12:54

Nyár elején jelenik meg a Hollywood Vampires második lemeze. Az albumról az első dal, a Who’s Laughing Now már meg is hallgatható.

tovább

Accept – Megvan az új basszusgitáros, indul a nagyzenekari turné

cs, 04/18/2019 - 12:24

Martin Molnik személyében megtalálták Peter Baltes utódát a basszusgitáros posztra, így a soron következő nagyzenakari turnéra, a ’Symphonic Terror Tour’-ra már vele indul el Wolf Hoffmann és bandája.

tovább

Rammstein – Hallgass bele öt új dalba!

cs, 04/18/2019 - 12:21

Nem kevés, összesen öt dalba engedett betekintést a Rammstein. A német banda egy hónap múlva adja ki új albumát, a folytatásban lehet hallgatózni.

tovább

Barba Negra Track – 460 évnyi ünnep a szabadtéren (x)

cs, 04/18/2019 - 12:18

Jubileumi dömping a Trackben! Lord, Pokolgép, Tankcsapda, Dinamit, Ismerős Arcok, Karthago, P. Mobil, Tátrai Band, Junkies, Road és a Fish! is a legkedveltebb szabadtéri szórakozóhelyet választották jubileumi koncertjükre a nyáron. A Barba Negra Track idei szezonját izgalmas produkciók és különleges ünnepi koncertek övezik.

tovább

Gitárorgia után slágerparádé: Gary Moore Emlékest – A38 Hajó, 2019. 04. 04.

sze, 04/17/2019 - 17:31

Minden egyes Emlékest egyfajta halotti tor. Nyolc éve, hogy elvesztettünk egy gitárfenomént, és nyolc éve minden évben összejövünk a születésnapján, hogy emlékezzünk rá. Nem sír senki, legfeljebb a gitárok, de a dalait hallgatva elérzékenyülünk. Megint sikerült majdnem négyórásra húzni a műsort (pár perccel 8 után kezdődött és néhány perc híján éjfélkor lett vége), de most az első felében jöttek a gitárpárbajok, a második részben pedig a Thin Lizzy-klasszikusok.

tovább

Oldalak

Rockhírock

 • 2019, április 6

  Elszállt egy hajó a szélben, de a nyomdokvize megmaradt 
  A hatvanas-hetvenes évek progresszív kultúrájának van egy alig feltárt területe: a magyar pop-rock underground vonulata. 

  Az „enyhülő" államszocializmus évtizedei ma

 • 2019, április 4

  Két legendás zenekar, az Omega, illetve a Nazareth ad koncertet november 8-án a Papp László Budapest Sportarénában. Az idén 57 éves Omega Tűzvihar című új turnéja ezzel ez esttel indul, a zenekar műsora előtt az 51 éves skóciai hard rock zenekar, a

 • 2019, március 28

  A könnyűzene történetében csak néhány előadó mondhatja el magáról, hogy nagyobb befolyása volt a popkultúrára, mint a TOTO muzsikusainak. A zenekar tagjai szólóban több mint 5.000 albumon hallhatóak, amelyek összesen közel fél milliárd példányban keltek

 • 2019, március 10

  A Karthago együttes eddigi 39 esztendős rockzenei munkássága, - minden idők legrégebben együtt muzsikáló tagjaival,- egy elképesztően tartós és töretlenül sikeres történet. Több évtizedes pályájuk abszolút egyedülálló és nem csupán Magyarországon, hanem

 • 2019, március 8

  Szűcs Antal Gáborral, a Dinamit gitárosával beszélgettünk

  -1979-ben a Dinamit két kislemezt is kiadott. Egyszerre két kislemezt nem volt szokás kiadni….
  Talán ezzel a két kislemezzel kezdődött, hogy a Dinamitra rásütötték az „állami

Oldalak