Kronos Mortus

Feliratkozás Kronos Mortus hírcsatorna csatornájára
metal e'zine
Frissítve: 2 óra 29 perc

Mortiis – “Visions of an Ancient Future” dalpremier

cs, 02/21/2019 - 18:00

A norvég MORTIIS új videója “Visions of an Ancient Future” elérhetővé vált a mai napon! A videoklipet a finn Ari Savonen készítette.

Rengeteg démonnal meg kellett küzdenem hogy eljussak ide. Mindig visszajönnek, de legalább már tisztán látok… Amikor kicsivel több mint egy éve a régi zeném feldolgozásán munkálkodtam a stockholmi Cold Meat Industry fesztiválon, még nem is sejtettem hogy egy (majdnem) új lemezt csinálok, vagy hogy 1996 óta az első Dungeon Synth videómban lesz felhasználva egy része. Dehát itt vagyunk. Új videó, (majdnem) új zene, és 1999 óta az első Era 1 US turném” – regélte a dungeon synth keresztapja.

2019. március 28-tól április 7-ig fog turnézni MORTIIS Észak-Amerikában 10 helyszínen is!

Észak-amerikai turnédátumok:

Március 28. Metro Gallery Baltimore MD: Event Page, Tickets
Március 29. Brooklyn Bazaar, New York NY: Event Page, Tickets
Március 30. The Raven, Worcester, MA (Northeast Dungeon Siege): Event Page, Tickets
Március 31. Petit Campus, Montreal QC: Event Page, Tickets

Április 1. Velvet Underground, Toronto ON: Tickets
Április 2. The Forge, Joilet, IL: Tickets
Április 4. El Corazon, Seattle, WA: Event Page, Tickets
Április 5. Hawthorne Theatre, Portland, OR: Tickets
Április 6. Oakland Metro, Oakland CA: Event Page, Tickets
Április 7. Lodge Room, Los Angeles CA: Event Page, Tickets

https://downloadmusic.mortiis.com/

DRAGONY – Masters Of The Multiverse

k, 02/19/2019 - 13:33

Nem fogom véka alá rejteni csalódottságomat. A sógorok Sárkányos metál bandájának utolsó lemeze nem jó. Nagyon sokáig húztam, hogy le kelljen írnom ezt a mondatot. Ugyanis ők az én titkos kedvenceim a klubkoncertek terén. Kétszer láttam őket, és fantasztikus bulikat tudtak kerekíteni a fülünk hallatára, szemünk láttára. Magával ragadó, lendületes, csordavokálos, headbangelős zenét játszik ez az öt (hat?) srác. Amikor adódott a lehetőség, hogy kritikát írhatok az utolsó korongjukról, nem is volt kérdés, hogy akarom-e, akartam. Aztán meghallgattam a lemezt. Az egyik szemem sír, a másik zokog. Sokáig, tényleg sokáig próbáltam megfogalmazni, mi a baj ezzel az anyaggal? Aztán rájöttem, hogy ennek nem egy, hanem két oka is van.

A lemez keverése nem illik egy metál albumhoz. Hiányzik belőle a DÖG. Nem jön át, egysíkú, nem mer hangsúlyt tenni hangszerekre, futamokra, riffekre. Az ének tiszta, elől van – ez rendben. Az epikus részeknél használt, nagyzenekart kiváltani hivatott szintetizátor futamok jól szólnak – ez rendben. De kérdem én: hol vannak a gitárok? Miért nem kap több sávot, vagy csak több hangerőt a szóló alatt egy hangszer? Borzasztó. Végig olyan érzésem van, mintha az albumot egy többlakásos társasházban, estefelé kellett volna felvenniük, és hát olyankor nem illik már zajongani. Mindenki soldino-val nyomja. De ez nem stílusjegye a fémzenének, sőt a rock és a metal hangosan jó! Valaki ezt mondja már meg a Dragony hangmérnökének! A gitárok egyszerűen be vannak darálva a nagy közös hangzásba. Elkeserítő.

A másik nagy hibája a lemeznek még fájóbb, és még érzékenyebben érint. Szóval adott egy nagyon tehetséges, és kiváló kvalitásokkal megáldott énekes. Aki nem mellesleg olyan tartományban képes tisztán énekelni, hogy le a kalappal. De ez a fantasztikus ember, nem tudja, hogy kell egy sor végi, vagy verse végi hangsúlyt, nyújtást vagy „cifrázást” elhelyezni, és ez olyan szinten bántó a fülnek, hogy azt nem lehet leírni. Ott, ahol egyszerűen bele kellene állni egy hosszan tartott szótagba „…in the night”, ott nem kell úgy énekelni, hogy a „nájtot”, hogy „náá-á-áá-á-ájt”, és persze közben változtatni a hangmagasságot! Máshol meg pont a monotonitás miatt áll fel a szőr a hátamon, hogy miért nem kell ebben a mondatban hajlítani, dinamikát váltani, vagy mit tudom én, csak ne így!

De megvan a fő ok, amiért ez a lemez nem lesz sajnos a kedvencem. Ez pedig az, hogy valaki vagy valakik elhitették ezzel az öt (hat – mert van egy stúdió zenészük, a szintis) jó képességű metál zenésszel, hogy az lesz a legjobb, ha csinálnak egy rockoperát. A hangzás teljes egészében egy klasszikus lemez tisztaságával, és érdektelenségével szól, a dallamok meg inkább csak színezik a mondanivalót. A dob sokszor le van butítva a klasszikus – és itt azért ez a szint már vérciki – 2-4-es tempóra, cintányérral állandósítva. És ez a rockopera nem az István, a király-i magasságokba repít. Ez amolyan képzelt riport, csak több benne a villanygitár.

Pedig úristen, de jó megoldások vannak ezen a lemezen! Fantasztikus refrénekben kitornyosuló, igazi harctéri indulók, amik libabőrzik az embert. Vannak jól eltalált ikerszólók – persze csak akkor hallod, ha jól figyelsz. A ritmusgitár nagyon sokszor azonnali láb- vagy fejmozgásra késztető riffeket hoz. A ritmus szekció pedig hibátlan. Beindul a kétlábas dobtéma, ahol kell, jól színesít a basszus is.

….és akkor megszólal a bónusz szám, és ez nem más mint Stan Bush által jegyzett a Transformers rajzfilm betétjének írt dala, a The Touch. Ez a jó öreg, nyolcvanas évek hair metal-jának stílusában íródott dal olyan cover-t kap a Dragony által, hogy egyből felkiáltok: hol a fenébe volt eddig ez a hangzás, ez a dög, az ilyen ritmus, ez az összhangzat eddig az albumról? Kérem, ebben a nótában minden stimmel. Az arcom leszakad! Kedves banda, ebben az irányban kell tovább menni, és akkor nem lesz gond!

A srácok igyekeznek, megvillantják a tehetségüket, de nagyon le vannak szorítva, nem tudják megmutatni, mit is tudnak együtt. Én drukkolok nekik, de a tehetség ezen az albumon még nem üt át, pedig koncerteken zúznak rendesen. Szóval hajrá, de ez most csak egy hetes, de az is csak azért, mert a bónusz szám egy egész pontot emelt a végeredményen.

Brief Sum: The fourth album of austrian power metal band Dragony is not a collection of golden hits. For me there is no beast in this record but it would be the main ingredient of a rock album. The musicians are talented, the songs are fine, but the sound of the album is incredibly mediocre. It sounds like a classical music album. The singer also wants to make something great but the less would be more sometimes. Have to mention the fenomenal cover song as a bonus track wich can give us some hope, this band is going to find own way for everyone’s satisfaction.

Kiadó: Limb Music
Kiadás éve: 2018
Stílus: Melodic Power Metal
Weboldal: http://www.dragony.net/

Tracklist:

 1. Flame Of Tar Valon
 2. If It Bleeds We Can Kill It
 3. Grey Wardens
 4. Defenders
 5. Fallen Star
 6. Angels On Neon Wings
 7. Days Of High Adventure
 8. Evermore
 9. The Iron Price
 10. Eternia Eternal (The Masters Of The Multiverse)
 11. The Touch
Pontszám: 7

Palmetta – Új szöveges klipek, lemezbemutató koncert Békéscsabán

k, 02/19/2019 - 12:48

A tavalyi évben jubilált PALMETTA zenekar legutóbbi Kavalkád nagylemezéről publikált két szöveges klipet. A csapat a következőképp nyilatkozott, miért ezt a két dalt választották:

“A Kavalkád lemez anyagát igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy olyan tájegységek dalai kerüljenek Palmetta felfogásban a korongra, amelyeket eddig még nem érintettünk. Fontos szempont az is, hogy közismert dalok megzenésítésre kerüljenek, de tudjunk újdonságot is mutatni. A két említett dallal úgy gondolom, hogy már mindenki találkozott. Az Esik eső szép csöndösen csöpörög… kezdetű ballada szinte minden tájegységen felbukkan más-más szöveggel, de ez a dal mindenkinek ismerősen cseng ugyanúgy, mint a Látod édesanyám… kezdetű rimóci népdal. Ahhoz, hogy az emberek érdeklődését minél inkább fel tudjuk kelteni érdemes ismert dalokat választani, ezért esett a választásunk erre a két számra!”

▶ Palmetta – “Esik eső szép csöndösen csöpörög…” 
(Hivatalos szöveges videó / Official lyric video) 
www.youtube.com/watch?v=DfNzuf6RnYo

▶ Palmetta – “Látod Édesanyám…“
(Hivatalos szöveges videó / Official lyric video) 
www.youtube.com/watch?v=bKxMNfGuKzE

A zenekar lemezbemutató koncertje április 6-án Békéscsabán lesz, mellettük a KALAPÁCSALCOLHOL és ÖRÖKSÉG zenekarok is színpadra lépnek.

▶ Palmetta Facebook:
www.facebook.com/palmettazenekar/

Flotsam And Jetsam Interjú

k, 02/19/2019 - 11:54
A kérdésekre Steve Conley válaszolt.

Helló, itt Muszka Zsuzsanna! Üdv a Kronos Mortus metál magazinnál! Mi újság?

Szia! Köszi, minden rendben! És veled?

Itt minden oké! Kezdhetjük az interjút?

Természetesen!

Remek! Nos, a Flotsam & Jetsam a metál színtér állócsillaga, most már több, mint harminc éve. Mi a titka a folyamatos lendületnek?

Nem is tudom, talán a következetesség, meg az, hogy minden albumunkon megpróbálunk minőségi anyagot kiadni a kezünkből.

Gratulálok a ’The End Of Chaos’ nevű új albumotokhoz, ami már lassan két hete jött ki. Kérlek, mesélj egy kicsit a korongról! Milyen volt eddig a fogadtatás?

Jól fogadták eddig a lemezünket! Felkerültünk vele a német listákra és tudod, magasabban vagyunk jelen ezzel a lemezzel, mint bármivel, amit eddig kiadtunk! A rajongói reakciókkal is nagyon elégedettek vagyunk, úgy látszik, hogy örülnek az új anyagnak. Mi meg ennek örülünk.

Nagyon hosszú a lista, ami eddig megjelent tőletek és szerencsére elég jól ismernek a metálos arcok. Nyilván abszolút nem vagytok kezdők, ezért érdekelne, hogy láttatok az új album felvételeihez?

Általában úgy születnek a dalok, hogy Mike Gilbert és én a saját, otthoni stúdiónkban látunk hozzá a demófelvételek elkészítéséhez. Aztán a befejezett demókat elküldjük AK-nek, ő pedig ráteszi a vokált. Ezután visszaküldi nekünk a felvételeket, mi pedig kiválasztjuk ezek közül a legjobbat. Szóval tulajdonképpen mindenki egyedül alkot ebben a folyamatban.

Értem. Dobos poszton váltás is történt, Ken Mary most debütál az új albumon. Könnyen megértettétek egymást? Mi fogott meg benne?

Ken-nek van egy stúdiója és ilyen hangmérnöki munkákban elég sokat dolgozunk együtt. Meg régen elég sok cuccon együtt is játszottunk, ráadásul ő is itt élt Phoenix-ben. Emlékeztem rá, hogy milyen nagyszerűen dobolt nekünk anno. Egyszer azt mondta nekem, amikor épp a stúdiójában dolgoztunk: „Hé, annyira szeretem az új anyagotokat!” és tudod, elkezdtünk erről beszélgetni, és nemsokára kitört belőle, hogy: „Én úgy szeretnék egy olyan bulit, amikor aztán tényleg sokat dobolhatok!”, mivel a régebbi bandáiban sokkal kevesebbet játszott egy-egy felvételen, mint amit most mondjuk az új albumon hallhattok tőle (nevet). Sokan tisztában voltunk vele, köztük én is, hogy sokkal több is van ebben a gyerekben. Így azt mondtam neki, „Jól van akkor, próbáljuk meg, ha úgy alakul!”, ez a lehetőség pedig akkor jött el, amikor legközelebb új dobost kerestünk. Ekkor megkérdeztem tőle, még mindig érdekli-e a dolog és igent mondott. Szóval elég jól alakultak ezek a dolgok.

Igen, úgy tűnik, ez egy jó döntés volt! Úgy tudom, hogy rengeteg dal született és abból válogattatok össze az albumra 12 dalt. Mik a terveitek a többi nótával? Kiadjátok őket valamikor?

Nos, igen. Soha nem tudhatod, mit hoz még a jövő, úgy értem, rengeteg dalunk van megírva, azóta is születtek újabbak, hogy az új albumot befejeztük. Meg amúgy írok folyamatosan. Mike is pont múlt éjjel küldött nekem egy újabb dalt. Szóval mi olyan fajták vagyunk, akik nagyon utálják, ha sietni kell a dalírással, így próbálunk mindent időben megcsinálni, így már előre megvan az anyagunk a következő nagy hajrához is. Szóval inkább megcsináljuk most, mint hogy két év múlva kapjunk észbe, hogy hoppá, el kellene kezdeni a lemezen dolgozni. Jobb, ha idejében hozzákezdünk.

Szerinted mik a „The End Of Chaos” album legfőbb jellegzetességei?

Szerintem zeneileg sikerült túlszárnyalni magunkat a korábbi albumainkhoz képest. Ami a vokált illeti, azt hiszem, ez a korong az eddigieknél dallamosabbra sikerült. Szóval szerintem egyfajta természetes fejlődés következett be a legutóbbi lemezeink óta.

A 80-as évek közepén nagyon más volt a metál-élet, mint manapság. Melyik tetszett/tetszik jobban? Melyik „korszaktól” kaptál többet, amitől a lendületed a mai napig tart?

(nevet) Hűha! Nos, azt kell, hogy mondjam, a nyolcvanas években, amikor én felnőttem, azért már volt némi zenei élet… Nem is tudom, hogy volt ez akkor Európában? Ott amúgy most már valami fantasztikus a zenei színtér, ott szeretek amúgy a legjobban turnézni. Nekünk itt Amerikában nincsenek például ilyen fesztiváljaink, mint nektek ott Európában. Sőt, Európában van egyfajta ilyen harmónia a metál-életben is, ami itt az USA-ban nincs meg. De tudod, a nyolcvanas évek elég izgalmas időszak volt azoknak, akik akkor nőttek fel. Ekkor fedeztünk fel a kedvenc együtteseink közül jó párat, akik aztán nagyon nagy hatással voltak az életünkre. Szóval tudod, a nyolcvanas éveknek tényleg megvolt az a sajátos hangulata. De örülök, hogy még most is itt lehetek, és ezt csinálhatom, illetve, hogy azóta eljutottunk oda, ahol épp most tartunk.

Tavasszal egy hatalmas bomba jön: a „KILLFEST TOUR 2019”. A nevek hallatán rögtön felkapja az ember a fejét, hiszen veletek együtt az Overkill és a Destruction is ott lesz. Azt hiszem, tökéletes párosítást végeztek. Mennyire lesz ez gyilkos, mire lehet számítani?

Nos, az új albumról biztosan sok dalt hallhattok majd ezen a turnén. Már rég jártunk Európában, így az akkori dallistánkat mindenképp frissíteni kell az újabb nótáinkkal.

Nekünk, magyaroknak is szerencsénk van, mert Budapestet is érinti a turné, már nagyon sokan várnak titeket. Mit ígérsz és üzensz nekik, miért lesz érdemes megnézni titeket?

Már nagyon várjuk, hogy láthassunk titeket! Reméljük, eljöttök a show-ra, mert fenekestől felfordítjuk majd az egész házat!

Köszönöm a kellemes beszélgetést, nekem már jó napom van, remélem, ti is jól vagytok! Baráti üdvözletem az egész társaságnak. Minden jót és további kellemes, metálban gazdag évet kívánok!

Én is köszönöm! Szia!

Szia!

WEBhttp://www.flotsam-and-jetsam.com/

Közreműködött: Muszka Zsuzsanna
Angol nyelven elérhető itt: http://kronosmortusnews.com/2019/02/19/flotsam-and-jetsam-interview/


Készült: 2019. január 30.

Alcohol klippremier – a Tükörkép dalra forgott videó Szasza (Sex Action) szereplésével, márciusban indul a lemezbemutató turné

h, 02/18/2019 - 13:51

Új videoklippel jelentkezett az ALCOHOL a szeptemberben megjelent Remélem zavarok albumának egyik dalára. Ezúttal a Tükörkép című tételhez forgattak videót Vörös Renátó segítségével, melyben a Sex Action és Zorall zenekarok éléről ismert Szendrey Zsolt, azaz Szasza is feltűnik.A “Remélem zavarok” lemezbemutató turnéja március 1-jén, Budapesten startol és eljut Felvidékre, valamint Erdélybe is. Az album a lemezboltokon túl februártól elérhető valamennyi újságos standon, valamint Relay és InMedio üzletben HammerWorld CD Specialként, digipak csomagolásban, ajándék poszterrel, továbbá egy korábbi HammerWorld lapszámmal.

▶ Alcohol & Szasza – Tükörkép (Hivatalos videoklip / Official music video)
www.youtube.com/watch?v=49OT4FCv6y0

Csövi saját szavaival az új videóról:
A ‘Tükörkép’ című dalra forgattuk a legújabb videoklipünket. A dal önmagában is egyfajta ‘kakukktojás’ a lemezen, vonósokkal és egy szaxofon szólóval színesítve, valamint van benne egy ‘rapes’ rész, amit Szendrey Zsolt ‘Szasza’ követett el. Ezúton is köszönjük neki, és természetesen ő is feltűnik a klipben. Egy könnyedebb, lágyabb dal, mégis komolyabb, mélyebb mondanivalóval, arról a kettősségről, ami az emberben az egész mindenségben jelen van. Ezt nagyjából próbáltuk képi világában is megvalósítani, amihez Vörös Renátó tökéletes partner volt most is, ahogy az előző klipek munkálatainál is. Március 1-én a budapesti Backstage Pub-ban indul útjára a tavaszi ‘Remélem zavarok’ lemezbemutató turné, ahová a jegyek több mint fele már elfogyott, tehát bíztatnék mindenkit aki jelen szeretne lenni, hogy szerezze be időben a belépőjét! A februári Hammerworld Magazin speciális számában is elérhető a szeptemberben megjelent nagylemez, ami az első héten, pont úgy ahogy a szeptemberi megjelenésnél, most is a Mahasz Top lista 6. helyén nyitott, aminek nagyon örülünk és nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki az eredeti lemez megvásárlásával támogatja a zenekar munkáját! Várunk mindenkit szeretettel a turné állomásaira, köszönjük, hogy velünk vagytok! Alc n’ Roll!

Remélem zavarok lemezbemutató turné 2019
03. 01. Budapest, Backstage
03. 08. Debrecen, Kaptár
03. 16. Komarno (SK), Rév
03. 23. Kolozsvár (RO), Flying Circus
03. 29. Győr, Kate’s Music Pub
03. 30. Szombathely, Végállomás
04. 06. Békéscsaba, Csabagyöngye

▶ Alcohol – Remélem zavarok online streaming:
songwhip.com/album/alcohol/remelem-zavarok

▶ Alcohol linkek: 
www.facebook.com/Alcoholzenekar
www.ahl.hu

Ken Hensley & Live Fire – koncert az A38 Hajón

h, 02/18/2019 - 13:10

Eseménydús 2019-re készül Ken Hensley: az idén 74 éves angol zenész rögzít majd egy lemezt, melynek Monsters and Machines lesz a címe, és új dalokat tartalmaz majd. Emellett dolgozik második könyvének kiadásán, és egy musicalen is, Born To Rock címmel. Szerencsére marad ideje koncertezésre is: Oroszország, Svédország, Norvégia és Csehország mellett Magyarországra is ellátogat. Budapesten május 22-én hallhatjuk az A38 Hajón, koncertzenekara, a Live Fire élén.

Az új album a 2018-as válogatáslemezt követi, mely Rare and Timeless címen került kiadásra, és két új dal mellett az elmúlt 50 évből tartalmaz válogatott különlegességeket, dalokat.

Emellett Ken már most készül a 2020-as évre, amely többszörös jubileumot jelent majd pályafutásában, hiszen 60 évvel korábban, 1960-ban kezdte zenészi pályafutását, és éppen 50 éve, 1970-ben kezdődtek a Uriah Heep-pel közös évek. Ken 1970 és ’80 között volt tagja a Heepnek, és ez idő alatt számtalan slágert szerzőként jegyzett, így a Lady In Blacket és a July Morningot is.

A zenész újévi üzenetében arról is írt, hogy ő már rég nem rágódik az öregedésen, egy dolog pedig biztos nem változik ígérete szerint: „Ezután is igyekszem nagyszerű zenét szolgáltatni a közönségnek, élőben és felvételen egyaránt, támogatásommal segítem a rászorulókat, szeretetet és megnyugvást biztosítok szeretteimnek, így az én feleségemnek és családomnak. Ezen túl pedig Isten kezébe helyezem a sorsomat, és rábízom terveim elbírálását.”

a Livesounds bemutatja:
2019. május 22., szerda 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Ken Hensley & Live Fire koncert
Belépő: 6900 Ft
Jegyek kaphatók az A38 Hajón, valamint a Ticketportal, a Tex hálózatában, és a www.tixa.hu és www.a38.hu weboldalakon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://livesound.hu/
http://www.ken-hensley.com/

https://www.facebook.com/LiveSoundProd/
https://www.facebook.com/events/2276118422665465/

ROTOR – megjelent a heavy metal klasszikus új nagylemeze, és régi dalainak új felvételeit tartalmazó válogatáslemeze

szo, 02/16/2019 - 10:09

Mint ahogy múlt héten hírt adtunk róla, február 15-én hosszú idő után két új ROTOR lemez is érkezik a Hammer Records gondozásában: 12 év telt el az azóta klasszikussá érett ‘Acélba zárva’ című album óta, a magyar heavy metal túlélői most vadonatúj, 13 dalos, ötödik nagylemezükkel tértek vissza, melyet ‘Most, vagy soha!’ címre kereszteltek. Mellette megjelent egy másik kiadvány, a “Még élünk” is – egy válogatáslemez, melyen újra felvett formában szólalnak meg az elmúlt 33 év klasszikus Rotor dalai.

▶ Rotor: ‘Most, vagy soha!’ digipak CD rendelés metalshop.hu-n:
www.metalshop.hu/product_info.php?products_id=21012

▶ Rotor: ‘Még élünk’ digipak CD+DVD rendelés a metalshop.hu-n:
www.metalshop.hu/product_info.php?products_id=21013

▶ Rotor: ‘Most, vagy soha!’ online streaming:
songwhip.com/album/rotor/most-vagy-soha

▶ Rotor: ‘Még élünk’ online streaming:
songwhip.com/album/rotor/meg-elunk

Az új lemezről korábban két videóklipet, és egy szöveges videót hozott nyilvánosságra a zenekar:

▶ Rotor: Mintha szégyen volna (Official video)
www.youtube.com/watch?v=RAf89Osp8bI

▶ Rotor: A rockkal vagyok összenőve (Official video)
www.youtube.com/watch?v=Y1Q8tils8cA

▶ Rotor: Suhanunk (Official lyric video)
www.youtube.com/watch?v=7Olo0u8e9Kg

ROTOR: MOST, VAGY SOHA!
(2019 / HAMMER RECORDS)

 1. Rockkal vagyok összenőve
 2. Mintha szégyen volna
 3. Élünk és meghalunk
 4. Győztes akarok lenni
 5. Most vagy soha
 6. Holló
 7. ROTOR_1992
 8. Egyedül
 9. Sensei
 10. Életben maradtunk
 11. Suhanunk
 12. Rotor szív
 13. A rock legyen veletek

ROTOR: MÉG ÉLÜNK
(2019 / HAMMER RECORDS)

 1. Acélba zárva
 2. Befogad az ég
 3. Túl mindenen
 4. Pokoli éj
 5. Egy darab fém
 6. Törődj magaddal is
 7. Van még remény
 8. Metal invázió
 9. Metal az Isten
 10. Ördögi kör
 11. Metalgóc
 12. Rock ‘N’ Roll végzet
 13. Metalháború
 14. Tépj szét minden láncot

▶ Rotor Facebook:
www.facebook.com/rotor.zenekar/

▶ Hammer Records Facebook:
www.facebook.com/HammerRecordsHungary/

Mayhem – Készül az új lemez

szo, 02/16/2019 - 08:14

A legendás norvég Black Metal zenekar idén ünnepli 35 éves fennállását, amiről még pontosan nem tudni milyen módon tervezik ezt megnyilvánítani. Viszont az már teljesen biztos, hogy készül az új lemez. A gitáros, Teloch a hivatalos Instagram oldalán közzétette, hogy bár még csak kezdeti stádiumban van, de halad vele. Egy videót is feltöltött egy gitárhangzásról, de sajnos mivel ezt a „történet” folyamában tette, így az nem biztos, hogy már látható. Első hallásra, egy nagyon nem mindennapi, szokatlanul misztikus hangzású tétel volt, de ki tudja, hogy ez mivé fog alakulni. Az biztos még, hogy a Mayhem közismert védjegyei között szerepel az is, hogy sosem követnek egy bizonyos sémát, inkább úsznak tovább az ismeretlenség tengerében. Szóval semmiképpen sem egy „Esoteric Warfare” (2014-ben jelent meg) II. felvonást kell várni. Úgy gondolom, hogy nagyban közrejátszik az új lemez készítése a 35. Jubileummal, szóval az sincs kizárva, hogy ha elég jól halad minden, akkor év végén vagy 2020. elején már meg is jelenik. Addig amíg nem készül el, érdemes figyelni a Tormentor megmozdulásait is, amelyben szintén a nagyszerű Csihar Attila az énekes, illetve a vezetője is.

Dominanz – “Ruins Of Destruction” videopremier

p, 02/15/2019 - 18:00

A black metállal átszőtt újgenerációs extrém metál hű előhírnökeként a norvég DOMINANZ eddigi teljesítménye egyáltalán nem mondható gyengének.

2009-es alakulásuk után két évvel kiadták debüt „As I Shine” albumukat, majd azt követte 2014-ben a kritikusok által is magasztalt „Noxious”, melyet a világsajtó felkarolt, a vélemények pedig egybehangzóan remekek voltak róla. Sötétebb és egyértelműen izmosabb volt mint a debüt album.

A vendégénekes Abbath (Immortal), Olav Iversen (Sagh) és Doro Korsvold (Fairy) közreműködésének köszönhetően a zene még kifinomultabb és változatosabb lett. A Metal-Temple mesterműként címezte és 10/10-es pontozása mellé így véleményezte „A ’Noxious’ mindent magába foglal amitől az extrém metál az, ami”.

Most négy évvel később készen állnak harmadik nagylemezükre, a „Let the Death Enter”-re. Ezúttal Øystein G. Bruns (Borknagar) Crosound stúdiójában zenéltek és a 2017/2018-as év oroszlánrészét a „Let the Death Enter”-re szentelték, így biztosítva hogy ilyen tökéletes legyen. A végső simításokat a lángelméjű Dan Swanö végezte az Unisound stúdióban.

A március 22-én, Mighty Music-on keresztül megjelenő albumon jól kiérezhető DOMINANZ black metálos eredete, de még így is megtartja hangulatbeli jellegzetességeit.

DOMINANZ így kommentálta „Ruins of Destruction” nevű új videóját: „Ez a dal és videó volt eljövendő albumunk lassan kihajtó magja. Hangzás szempontjából megalapozta a jövőt, egyúttal azonban DOMINANZ legutóbbi két munkásságát is megtestesíti. És természetesen megtalálhatóak benne a jókeresztény alapok, erkölcsök és hitek.”

MOONSPELL – novemberben az A38 Hajón a Rotting Christ társaságában

p, 02/15/2019 - 14:41

25 országot érintő, 50 állomásos giga turnéra indul a dark/gothic metalos portugál MOONSPELLés a black/dark metalos görög ROTTING CHRIST. A körútnak ráadásul budapesti állomása is lesz november 22-én az A38 Hajón.

A MOONSPELL zenekar éppen új anyagának rögzítésén dolgozik, így elmondásuk szerint jó lesz újra “kiszabadulni”, a rajongókkal találkozni. Ráadásul a turnén először mutatják be az 1755 címet viselő lemezt teljes egészében, annak minden teátrális elemével együtt.

A portugál nyelvű, koncepciózus anyag az 1755-ös lisszaboni földrengésekről szól, amelyek a keletkezett cunamival együtt a város legnagyobb részét romba döntötték.

MOONSPELL – Alma Mater (Live) | Napalm Records
www.youtube.com/watch?v=2rRgr5SU8eE

Mindeközben ‘The Heretics’ címmel éppen ma látott napvilágot az extrém metalos görög ROTTING CHRIST új stúdióalbuma, amelyet a zenekar történetnek leghosszabb turnéján be is mutat majd. 

Rotting Christ – Ветры злые – (featuring Irina Zybina)
www.youtube.com/watch?v=42wWZY4gPRg

❒  A Hammer Concerts bemutatja:
MOONSPELL
+ különleges vendég: ROTTING CHRIST
2019.11.22.
Budapest
A38 Hajó

❒ JEGYÁRAK:
5999 Ft – limitált early bird, kizárólag a Rock1 online felületén, március 15-ig
6999 Ft – elővételben
7999 Ft – a koncert napján és a helyszínen

❒ JEGYLINK:
jegy.rock1.hu/moonspell-a38hajo_20191122

❒ FACEBOOK ESEMÉNY:
www.facebook.com/events/268197457407639/

❒ LINKEK:
www.instagram.com/moonspellofficial/
www.facebook.com/moonspellband/
www.instagram.com/rottingchristofficial/
www.facebook.com/Rotting-Christ-290468585669/

✔ Hammer Concerts Facebook oldal: 
www.facebook.com/hammerconcerts/

✔ Hammer Concerts Instagram oldal: 
www.instagram.com/hammerconcertshungary

Xaon – “Solipsis” videopremier

p, 02/15/2019 - 12:00

Svájcnak legmagasabb ormairól származó rejtélyes nevű XAON soha nem illett a metál által felsorakoztatott számtalan műfaj egyikébe sem. Helyette a szélsőségek között ingázott, felsorakoztatva a túlvilági zenekarok ravaszságát és hevét, bejárva az emberi elme végtelenül kongó komorságát.

Pár kurta év leforgása alatt a Vincent Zermatten (gitár) és Rob Carson (vokál, hangszerelés) vezette csapat sikeresen körbeturnézta a világot a kritikusok által is nagyra dícsért „The Drift” című albummal, mely során útjára kísérte őket Európában a gótikus metálszörnyeteg SIRENIA és népi metál legenda TYR, Japánban az OBSCURA és ARCHSPIRE, az államokban a THE VEER UNION, továbbá Európában olyanok mellett lépett fel mint a MEGADETH, TESTAMENT, EXODUS, GOJIRA, PARADISE LOST és ELUVEITIE, hogy csak párat említsünk.

2019-ben XAON visszatért második albumával, melyet a borús „Solipsis” névre kereszteltek, mely újabb szintre tornázza a banda már így is nagy léptékű erőszakosságát, átverekedve magát a kataklizmikus hangulaton egy újabb megdicsőülés felé. Az album a Mighty Music kiadón keresztül idén tavasszal debütál a banda európai SEPTICFLESH és KRISIUN melletti fellépésén, tovább erősítve jelenlétüket mint a metál világ egyik feltörekvő ereje.

A „Solipsis” CD-n, LTD LP-n és digitális formában lesz elérhető április 12-től a Mighty Music-on keresztül.

Rob Carson így kommentálta a dalt: „A ’Solipsism’ egy nézet vagy elgondolás, mely szerint csak és kizárólag az ’én’-ről tudjuk hogy létezik. Hogyan reagálsz majd mikor szembenézel a teljes magánnyal? Mi zajlik az elmédben amikor valóban egyedül vagy? Mit is jelent egyedül lenni? Ez a hipotézis az egész album vezérrugója, egy ítéletnapi gondolat, mely lassan higgadtsággá tisztul. Rendezte Brice Hincker a CHS Prodtól, főszereplője pedig Mickael Dervey a Kha Designs-tól.

https://www.k-h-a.ch

Tavaszváró Rock/metal/underground Börze + Paddy and the Rats dedikálás és közönségtalálkozó

cs, 02/14/2019 - 10:33

A Collectorism, Ellátóház, és a Metál Antikvitás közös szervezésében 2019. március 3-án rendezik meg a tavaszt váró Rock/Metal/Underground Börzét, a belváros szívében, a Dob utcában! Ezúttal is sok eladó várja portékáival a lemezgyűjtőket, de a megszokottak szerint a már bevált vinyl/CD/MC/Blu Ray mellett külön teret kap a ruházat és a különböző rock/metal kiegészítők is.

A 11 órakor nyitó börze külön érdekessége lesz, hogy az egyik standot az 2008-ban alakult Paddy and the Rats zenekar foglalja majd el. Kétségtelen, pályafutásának eddigi legmozgalmasabb évét zárta tavaly az ír punk rock kocsmazenét játszó kalózbrigád. A zenekar tagjai számára 2018 több szempontból is mérföldkőnek számított amellett, hogy a sorban ötödik, Riot City Outlaws című albumuk a Napalm Records gondozásában világszerte megjelent, a kiadó támogatásával nemzetközi szinten is még nagyobb figyelmet kaptak, és lényegesen több koncertet adtak külföldön, mint ahogy azt a közönség a korábbi években megszokhatta tőlük. A börzén azonban a hanghordozókon lesz a hangsúly!

És itt jön a lényeg….ha bármilyen Paddy and the Rats relikviával rendelkezel, ne habozz, hozd el magaddal, a zenekar pedig készségesen dedikálja azokat, de természetesen a helyszínen is pótolhatod az esetleges hanghordozók beszerzését, mert a csapat standjánál a tavaly megjelent Riot City Outlaws lemez mellett korábbi kiadványok is megvásárolhatóak lesznek. Emellett persze fotózkodhatsz, beszélgethetsz, sőt sörözhetsz is egy jót a banda tagjaival, mert a dedikálás mellett közönségtalálkozót is tartanak a srácok.

Szeretettel várjuk azon árusok jelentkezését, a metalantikvitas@gmail.com címre, illetve a 0620/922-8382-es telefonszámra, akik a stílusban szeretnék eladni portékáikat. Legyen az CD, DVD, bakelit, ruházat vagy irodalom, vagy esetlegesen használt hangszer is! A patinás helyszínen folyamatosan élő zenés koncertek kerülnek megrendezésre, és Balkán Grill Terasz várja a vendégeket, gyerekbarát környezetben!

Asztalok méretei: 140×60 cm, 150×50 cm, 70×70 cm, vegyesen

INFÓK, CÍM:
Cím: 1074 Budapest, Dob u.19.
A belépés a látogatók számára INGYENES! 
Az árusok számára az asztaldíj bérleti ára: 3.000 Ft/asztal, bővebb információ a megadott elérhetőségeken.
Árusok számára a beengedés: 10:00 H. Kezdés: 11:00 H!

Az esemény Facebook oldala:

https://www.facebook.com/events/790964091250870/
https://www.facebook.com/paddyrats/
http://www.paddyandtherats.hu/

Rockmaraton 2019 – az utolsó nevek!

sze, 02/13/2019 - 12:49

Cavalera-tesók, legendás életmű idézések és merítés a környező országok izgalmas zenekaraiból – az utolsó nemzetközi névsorral jelentkezett ma a Rockmaraton.

Max Cavalera csapatát nem nagyon kell bemutatni – a Soulfly tavaly új lemezzel jelentkezett, ahol a gyökerekhez nyúltak vissza, a törzsi groove-ok és a gyors thrash-death metal elegye biztosan letépi az arcokat a Rockmaratonon is!

Ugyan a Venom eredeti felállása már nem létezik, három egykori tagja szépen ápolja az örökséget – és nem csak a múltnak tisztelegnek, új dalok is születtek az elmúlt évek során. Mantas és Demolition Man a Venom Inc. keretében a legendás Venom életmű jelentős részét előadják majd nálunk.  

A norvég blackmetal ikon, Abbath (ex-Immortal) még 1996-ban hozta létre a világ legjobb Motörhead tribute zenekarát – azóta sajnos Lemmy elvesztése miatt fájóan hiánypótló a jelenlétük. Szombaton a Pantera klasszikusok előtt rohadt nagy bulit fog nyomni a Bömbers, az tuti!

Több mint fél évtized után tér vissza az idén 30-ik születésnapját ünneplő orosz punk legenda, Purgen a fesztiválra. Idén egyedülálló módon a környező országokból is meghívtunk négy feltörekvő zenekart érdekességképpen. Az Angelseed a horvátok szimfónikus/power metal üdvöskéje, a Doomas szlovák doom metal csapat, az Infest az egyik legismertebb szerb death metal brigád, a szlovén Odpisani pedig évtizedek óta hardcore punkban utazik.

A teljes program elérhető a http://rockmaraton.hu/programok oldalon, hamarosan jön a részletes napi bontás is.

Vanir Interjú

sze, 02/13/2019 - 12:25
A kérdésekre Martin Holmsgaard Håkan válaszolt.

Helló! Martin?

Igen!

Muszka Zsuzsanna vagyok, a Kronos Mortus metál magazintól hívlak, Magyarországról! Minden rendben a vonal túlsó végén, jól hallasz?

Igen! Épp vezetek, de semmi gond, legalább jobban koncentrálok! (nevet)

Akkor kezdhetjük is. 2012-ben már készítettünk veletek egy interjút, szóval üdv ismét a Kronos Mortus-nál! Hogy alakult az együttes élete, mióta legutóbb beszélgettünk veletek?

Hogy mi történt velünk? Voltak tagcserék, a banda új énekest kapott, azaz engem, illetve egy új dobost is, valamint a népi hangszereket billentyűsökre cseréltük. Ennek következtében szerintem sikerült is zeneileg fejlődnünk, sokkal nyugtalanabb, kevésbé „elbeszélő”, kevésbé „bulizós” zenét játszunk azóta. (nevet) Szóval sokat komolyodtunk, azt hiszem. Szerintem ez jelentette a legnagyobb változást 2012 és 2019 között. A tagcserék nagy váltást jelentettek, de azt hiszem, a hangzásunk, valamint a dalírási folyamatok még mindig ugyanolyanok. Mára sokkal inkább vagyunk egy dallamos death metal-t játszó együttes, mint akkor, amikor 2012-ben beszéltetek velünk.

Még mindig a Mighty Music kiadónál vagytok, ebből is látszik, hogy jó a kapcsolat köztetek. Mi a titka ennek az összhangnak?

Igen, egyetértek veled! Nem is tudom, én inkább egyfajta kölcsönös semlegességnek hívnám ezt. A Mighty Music egyáltalán nem avatkozik bele az alkotói folyamatainkba. Ez egyrészről jó nekünk, mert így teljesen szabad kezet kapunk mindenben. Másrészről, nem titok, hogy mint minden együttes, mi is szeretnénk egy nagyobb kiadó, pl. a Nuclear Blast alá tartozni. De ha figyelembe veszed a bandánk méretét, a földrajzi helyzetünket, a metál-színteret itt, azt hiszem, a Mighty Music teljesen megfelelő számunkra, mert csak egy jó partner és időbeosztás tenné lehetővé számunkra, hogy úgy alkossunk, ahogy a kedvünk tartja. És mi kib@szottul az az együttes vagyunk, akik ezt így szeretik csinálni. (nevet)

Szóval egyáltalán nem kötik meg a kezeteket, ez jó! A viking stílus mindenképpen Dánia sajátja, bár már számos országban játszottatok eddig a hazátokon kívül. Mit gondolsz, a világ melyik részén legnyitottabb a közönség a zenétekre?

Elég jó az, hogy most már van egy csomó statisztika, pl. a Spotify-on, a YouTube-on vagy a Facebook-on, ahonnan kiderül, hogy pontosan honnan és mennyien hallgatják a zenénket. Legtöbb hallgatónk Dániából van, de hát ez nyilvánvaló. Németországban is sokan hallgatnak minket, és ami a meglepő: nagyon gyorsan növekvő hallgatói bázisunk van az USA-ban, illetve Kelet-Európában is. Teljesen el vagyok képedve azon, hogy ilyen helyeken is megvan a nyitottság a zenénkre. A skandináv emberek nagyon büszkék a gyökereikre, ez a viking szellem, a sámánisztikus-harcos kultúra valahogy átörökítődik nálunk. Sokan azok közül, akik az angol, az ír, vagy akár a kelet-európai kultúrkörből származnak, nem igazán tudnak ezzel mit kezdeni és rendszerint találkozunk is olyan emberekkel, akik egyáltalán nem nyitottak a viking metálra. Tudod, azokra az arcokra gondolok, akik ilyen technós gépi zenét, ska-t, meg ilyeneket hallgatnak. Mondjuk mi mindent utálunk, aminek köze van ezekhez az agyatlan, faék egyszerűségű műfajokhoz. De, visszatérve a kérdésedre, szerintem a legtöbb ország nyitott a viking metál előtt.

Ezt jó hallani! Már négy lemezt adtatok ki sorban, az ötödik, Allfather című korong pedig néhány napon belül érkezik. Mikor és hogyan kezdődött a dalírási folyamat ehhez az új albumhoz?

Úgy hiszem, két évvel ezelőtt láttunk hozzá. Én írtam az album összes dalszövegét és ez azzal kezdődött, hogy nekiláttam a Svend Tveskæg-ről [Villásszakállú Svend dán király, 986-1014 – a ford.] szóló népmesék kutatásának. Svend Tveskæg-ről szól az album legtöbb dala egyébként. Minél többet írtam erről a karakterről, annál többet „mesélt” ő nekem. Nagyon érdekes volt belemerülni ennek a régi királynak a történetébe. Ezután bemutattam az ötleteimet a bandának és ők elkezdték a riffeket gyártani hozzá. Ekkor már tudtuk, hogy jó úton vagyunk. Szóval igen, két évvel ezelőtt ez egy nagy előrelépés volt, amikor ez a történetmesélős dolog jött nekünk fókuszba Svend Tveskæg-vel kapcsolatban, aki amúgy a Skandináv birodalom terjeszkedésének egyik kulcsfigurája volt. Maga az album megírása egyébként elég sokáig tartott, mint mondjuk 15 évvel ezelőtt. Eleve idősebbek lettünk, közbejöttek mindenféle családi dolgok, ilyesmi. De elégedettek vagyunk a végeredménnyel és remélem, a rajongóink is azok lesznek.

Az album elnevezése honnan származik? Odin-ra utal, csakúgy, mint a borító, igaz?

Igen. Abban az időben, amikor Svend Tveskæg fellázadt apja, Harald Bluetooth ellen [Kékfogú Harald dán király, 958-986 – a ford.] – egyébként innen származik a bluetooth elnevezés is – egyfajta kulturális válság uralkodott Skandináviában, a Harald által bevezetett keresztény vallásnak köszönhetően. És bár Tveskæg is megkeresztelkedett, mégis azon volt, hogy meggyengítse Dániában a kereszténységet és erősítse a pogány hitet. Ellene volt Dánia teljes krisztianizálásának, mint ahogy azt pl. Olaf király Norvégiában tette. Svend-nek emellett hódító törekvései is voltak. Sokszor bocsátkozott háborúba más népekkel, habár előtte az apja inkább békés kereskedelmi egyezmények megkötését szorgalmazta. A félszemű Odin maszkja azért került az albumborítóra, mert a pogány hit abban az időben egy haldokló vallásnak számított. De épp maga a király volt az, aki – keresztény létére – harcolt érte. Az egyik dal az albumunkon, a Svoldir pedig arról a csatáról szól, amelyet Svend Tveskæg Olaf norvég király ellen folytatott, aki erőltette a kereszténység felvételét a birodalmában, több ezer Odin-hívőt ölve meg így. De Tveskæg természetesen legyőzte őt és elfoglalta Norvégiát. Szóval az album ezt a kulturális válságot szimbolizálja és tulajdonképpen a király jogát, hogy harcoljon a pogányokért. És, miközben ő a vikingek hitéért harcolt, még Angliát is elfoglalta, „Isten kegyelméből”. (nevet)

Szóval az egész albumotok erről a témáról szól…

Nem, nem minden dalunk forog e körül a téma körül. Néhány dalunk inkább az eseményeknek egyfajta bemutatása. Pl. a Shield Wall című számunk ilyen. Nem konkrétan egy csatáról szól, hanem azoknak a csatáknak a bemutatásáról, melyek során Tveskæg elfoglalta Angliát és melyek az angol király halálával értek véget. Szóval ezek a dalok inkább magának a korszaknak a megjelenítését szolgálják, de vannak számok, amik konkrét történelmi eseményekről szólnak, ez a daloknak kb. fele-fele. Az előbbihez tartozik pl. a nyitódal, a Væringjar, ami nem Svend Tveskæg-ről szól, hanem zsoldosok egy csoportjáról, akiket a varég gárdának is neveztek. Szóval az album egyszerre periodikus és tematikus is, azt hiszem.

Értem. Dallamos death metálként lehet leírni a zenéteket, mely erősen a viking népzenében gyökerezik. Hogy jellemeznéd a zenéteket, az együttes tagjaként?

Nos, természetesen úgy, hogy dallamos death metál! (nevet) Vért izzadtunk, hogy végre ennek tartsanak minket, mert azelőtt a tiszta folk metálba voltunk inkább besorolva. De szerencsére mostanra már ennek vége. Ma már a Viking death metál közé tesznek minket, úgy hiszem. Mondjuk zeneileg nem akarunk olyannak tűnni, amilyenek valójában nem is vagyunk. Amikor a dallamos metált hallgatók az Amon Amarth-hoz hasonlítanak minket, elfogadjuk, mert nagyon sokat merítettünk a zenéjükből. Szóval nem is akarunk elbújni a svéd dallamos death metál hangzásvilága elől. (nevet) Azt mondanám, egy dallamos death metál zenét játszó együttes vagyunk, akik az egész svéd dallamos death metál műfajtól nagyon sokat tanultak.

A Vanir nemrég jelentette meg a Fejd című dalához készült videóklipet. Milyen volt eddig a fogadtatás?

Nagyon pozitívan reagáltak az emberek. Még egyetlen negatív kommentet sem kaptunk a dal alá, azért ez elég jó! (nevet) Ez mindig jó. Ez amúgy egy elég fontos dal az egész album koncepciója szempontjából, mert ez arról a haragról szól, ami Harald és Tveskæg között lángolt.

Ezt jó hallani! Vendégénekesként Martin Steene is szerepel az Iron Fire-ből a dalban. Honnan jött az ötlet, hogy a viking stílust Martin tiszta vokáljával vegyítsétek?

Igen, már a kezdetektől azt akartuk, hogy Martin Steene az Iron Fire-ből szerepeljen ebben a dalban, amit egyébként a gitárosunk írt. Mikor elkezdtem írni a szöveget, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy egy másik énekes is kellene, hogy szerepeljen a dalban, mert az eleve két ember harcáról szól. Jó ötletnek tűnt a tiszta vokál alkalmazása, mert a hörgésre rápakolni egy másikat nem lett volna értelme, mivel nagyon hasonlóan hangoznának. A tiszta vokál alkalmazása ráadásul megadja ezt a kettős érzést a dalhoz, amiben eleve két ember, az apa és a fia veszekednek. Martin Steene egyébként remek énekes, nagyon jó volt vele dolgozni.

Egyetértek! Mik a további terveitek? Fogtok turnézni az új albummal?

Reméljük, összejön a turné, ahogy már korábban is mondtam. Habár, ez pénz kérdése. (nevet) A turné az egy drága dolog, szóval gondolkozunk, hogyan és miként tudnánk ezt megvalósítani. Most épp a fesztiválokra próbálunk fókuszálni. Azután a kisebb feladatok jönnek majd. Mindig dolgozunk valamin. (nevet)

Magyarországon elég erős a folk metál színtér, de a viking útnak is sok követője akad. Van rá esély, hogy a Vanir-t hazánkban is láthatjuk valamikor?

Ez még a jövő zenéje, de remélem! (nevet) Megint csak azt mondanám, hogy ez pénzfüggő, de amint alkalmunk nyílik rá, természetesen elmegyünk hozzátok! Ha hívtok minket valamilyen fesztiválra, nagyon szívesen megyünk. Jelenleg nincsenek nagy európai turné-terveink, de reméljük, hogy egyszer Magyarországon is bemutathatjuk az Allfather-t! Addig is, terjesszétek számunkra az igét! (nevet)

Oké, mindenképpen! Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert kívánok nektek, mint együttesnek és magánemberekként is! Remélem, tudunk még veletek beszélni és valamikor élőben is láthatunk titeket!

Biztosan! Köszönöm a beszélgetést! Legyen szép napod!

Köszönöm, neked is! A legjobbakat! Szia!

Szia!

Web:
www.facebook.com/vanirdenmark

Közreműködött: Muszka Zsuzsanna
Angol nyelven elérhető itt: 


Készült: 2019. január 29.

Ismét Magyarországon a Meshuggah!

sze, 02/13/2019 - 11:17

Hat éve nem járt Magyarországon a svéd extrém metalzenekar, a Meshuggah. Idén végre megtörik a jég, ugyanis 2019. augusztus 6-án a Barba Negra Track színpadán zúznak majd a lemezről lemezre megújuló formáció. A nemrég 30. születésnapját ünneplő Meshuggah továbbra is megállíthatatlan: idén tavasszal Dél-Amerikát vetik be, májustól Észak-Amerikában zúznak, hogy nyárra megérkezzenek Európába. A mostani turné egyfajta karrierösszegző lesz, ugyanis Tomas Haake, a zenekar dobosa nemrég azt nyilatkozta, hogy új lemez leghamarabb 2020-ban jelenhet meg.

A zenekar eddigi életműve több, mint erős: a korai death metal, thrash metal és progresszív metal stílusok később fúziós jazz elemekkel bővültek, hogy aztán napjainkra már leginkább csak az avantgarde metal besorolás vagy az extrém metal kifejezés passzoljon leginkább hozzájuk. A Meshuggah tényleg egy olyan zenekar, amely nem véletlenül számít a svéd metalszcéna egyik, ha nem legfontosabb nevének.

A budapesti koncertre jegyek 2019. február 15. 10:00-tól kaphatók.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/510238442834110/

ROCK1 jegyek: http://bit.ly/Meshuggah_BNT2019

Fekete Zaj Fesztivál – Tribulation, Katla. és Pink Turns Blue az első fellépők között

sze, 02/13/2019 - 11:01
Augusztusban egy izlandi vulkán tör majd ki a Mátrában!

Megérkezett a 2019-es Fekete Zaj Fesztivál fellépőinek első, 14 nevet tartalmazó listája. Az idén már négy napos, és egy új színpaddal is bővülő fesztiválra továbbra is nagy gonddal válogatják a különleges zenék végtelen sorából az előadókat: láthatjuk majd a Sástó partján a Tribulationt, a Repetitort, a Pink Turns Blue-t, az Agent Side Grindert és a Katla.-t is.

Augusztus 16-19 között ismét életre szóló koncertélmények, és egy összetartó közösség vár minket a Mátrában, az éppen 10 éve indított Fekete Zaj Fesztiválon. A minap bejelentett első 14 fellépő között szerepel a svéd Tribulation is, amely több megtöltött budapesti klub után most végre a zenéjükhöz illő helyszínen, a mátrai fák sötét árnya alatt játszik majd. Másfél évtizedes pályafutásuk alatt zeneiségük is komoly utat járt be, és gyűjtött számos komplex réteget magára: az eredetileg death metallal indult négytagú zenekar legutóbbi lemezein pszichedelikus rock, gothic és heavy metal elemek keverednek az értő zenészujjak által sodró, okkult rockzenévé. Nightbound című daluk itt látható, kiegészítve egy válogatással az összes többi Zajos fellépő videóiból: https://www.youtube.com/watch?v=elD85SeiA2o&list=PLKOohRwsBsGJRMsReBH29TNLf23phxRcf

A Tribulation zeneisége együtt fejlődik a tagok, köztük a dalszerző-gitáros, Jonathan Hultén személyiségével. A még mindig csak 29 éves svéd nem csak emlékezetes színpadi megjelenésével, hanem fáradhatatlan zenészi küldetéstudatával is felhívja magára a figyelmet, hiszen a zenekar mellett szólóban is járja gitárjával a világot. Nálunk például a The Devil’s Trade, azaz Makó Dávid mellett játszott a Dürer Kertben és a Fishing On Orfűn. Az idei Fekete Zajon mind a Devil’s Trade, mind a Tribulation ott lesz.

A szintén konfirmált Pink Turns Blue darkwave patinát csempész majd a Mátra kempingbe, hiszen ez a berlini együttes 1985-ban alakult, és munkásságuk nem csak a gothic szubkultúrára, de a post punk szcénára is hatással volt. Ugyanezen a vonaton utazik a stockholmi Agent Side Grinder is, ők az elektro vonalat hozzák kócos, post-punk és industrial dalaikba keverve, míg a nápolyi Ash Code hagyományosabb dark és synthwave dalokkal táncoltat meg minket.

Különleges akusztikus zenei élményt kínál majd Jo Quail előadása: az angol csellista tavaly Myrkur előtt mutatta be Budapesten innovatív, komplex és sejtelmes hangulatú zenéjét. Saját bevallása szerint alkotásai egész lényét tükrözik vissza: minden egyes dolgot, amit lát, hall, érez, elképzel, álmodik vagy éppen elfelejt.

A szintén fellépő Repetitor Belgrádból érkezik majd: a garage-postpunk-noise-rock trió a 2000-es években indult Új Szerb Színtér (Nova srpska scena) egyik meghatározó csapata, az Exit Fesztivál nagyszínpadának rendszeres fellépője, tavaly pedig ők játszhattak az Arcade Fire vendégeként több városban, így Budapesten, a Sportarénában is. A Mueran Humanos argentin gyökerekkel bír, de Berlinből érkezik: Carmen Burguess (ének, dobgép, szinti) és Tomas Nochteff (ének, basszus, dobgép) párosa kitörő, feleselő spanyol popdalokat ír, amiket kísérletező punk, avant-garde és zörej zenei alapokra énekelnek rá, pszichedelikus, agresszív, de mégis minimal hatású elegyet képezve.

A súlyosabb metalt képviseli majd Aidan Baker és Leah Buckareff kísérletező, shoegaze drone doom projektje, a Nadja, és a már visszajáró melbourne-i dallamos dark doom-prog metal zenekar, a The Eternal. A Lebanon Hanover tagjaként már megismert William Maybelline Qual nevű elborult, poszt-apokaliptikus zenei projektjét hozza a Zajra. A hazai csapatok közül elsők között igazolták vissza a Volkova Sisters fellépését, és bepótolja tavaly elmaradt koncertjét a Psycho Mutants is.

Az idei Fekete Zaj egyik legkülönlegesebb koncertje minden bizonnyal az izlandi Katla. fellépése lesz. A név a sziget egyik legnagyobb vulkánját jelöli, a ponttal kiegészítve azonban Einar Thorberg Guðmundsson és Guðmundur Óli Pálmason (Sólstafir) közös zenei vállalkozására utal. A Katla a sziget egyik legaktívabb tűzhányója, ami ennek ellenére 1918 óta nem tört ki, ám az elmúlt hónapok előjeleit látva most mindenki a vulkán ismételt aktivizálódását várja. A 2015 óta működő Katla. pedig az élő fellépésektől tartóztatta meg magát eddig, most azonban ők is kitörésre készülnek: az első koncertjeik egyike lesz a Fekete Zajos fellépés, így a szervezők nagy örömére egy igazi kuriózum is bekerül majd a 2019-es Zajongók élményei közé.

Fekete Zaj Fesztivál 2019
2019. augusztus 16-19.
Mátra, Sástó kemping
Háromnapos bérlet: normál elővételes áron március végéig 12.990 Ft, június végéig 14.990 Ft, augusztus 15-ig 16.990 Ft, a helyszínen 17.990 Ft. A napijegyek, a 4. napi jegy és a szállások értékesítése később kezdődik.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.feketezaj.hu/
https://www.facebook.com/feketezaj/

https://www.facebook.com/events/2198669043733273/

Zord – Peripheria – Interjúk amerikai rádiókban, pozitív kritika az Egyesült Királyságból

sze, 02/13/2019 - 10:46

Tavaly novemberben, a Nail Records gondozásában jelent meg a miskolci Zord harmadik albuma, a Peripheria. A külföldi sajtó szinte azonnal beindult, és az USA-beli Metal-O-Mania és AiiRadio interjúzott Denivel, illetve dalokat is leadtak az új korongról.

Megszületett az első külföldi kritika is, a Moshville írt pozitív hangvételű beszámolót, melyet itt olvashattok: https://www.moshville.co.uk/reviews/album-review/2019/02/album-review-zord-peripheria/.

Természetesen az amerikai interjúk is újra hallgathatók, katt az alábbi linkekre:

Metal-O-Mania
https://venue.streamspot.com/video/9b61ebdac6
AiiRadio
https://chew.tv/aiiradio/the-circle-of-fifths-feb-5th-1

A zenekart legközelebb március 15-én a miskolci Cornerben láthatjátok és hallhatjátok a Remorse társaságában. További koncertek és újdonságok is várhatók, keresd őket a Facebookon a friss infókért.

https://www.facebook.com/zordmetal/

Orfeus – Március elején beindul a koncertezés, a Lord tribute formációjukkal is vannak már lekötött bulik

sze, 02/13/2019 - 10:42

Március 2-án, a székesfehérvári Nyolcas Műhelyben nyitja az évet és a tavaszt a győri Orfeus. Az idén 30 éves zenekar a 2019-es évet frontember cserével kezdte. Oszter-Dés Tamással közös megegyezéssel váltak el az útjaik, helyére Dívós József került.

Szintén az idei év újdonsága lesz az általuk létrehozott Lord tribute zenekar, mely a Vándor nevet kapta. A zenekar tehát innentől hol a saját dalos formációval, hol pedig a Lord tribute-el veszi be az ország klubjait és fesztiváljait, de nézzük is az eddig lekötött koncerteket.

Orfeus – Március 2. Székesfehérvár, Nyolcas Műhely

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/373206030149336/

Vándor – Március 16. Győr, Kate’s Music Pub

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/297070850949389/

Orfeus – Március 22. Veszprém, Metró

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/221993465415936/

Orfeus – Május 18. Keszthely, 512

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1346438265499089/

Orfeus – Június 19. Ukk & Roll Fesztivál

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/255771205321509/

Vándor – Július 13. Fekete Sas Party Motoros találkozó

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/466823660519584/

További koncertek szervezés alatt, tehát érdemes keresni és szeretni mindkét formációt a Facebookon.

https://www.facebook.com/orfeusgyor/
https://www.facebook.com/vandoregyuttes1/

Zenei ízelítők:

Kaleikr – “Heart Of Lead” album stream

h, 02/11/2019 - 18:00
Heart Of Lead by KALEIKR

Itt a lehetőség, hogy meghallgassátok a KALEIKR Heart Of Lead” című albumát, ezt a “GOJIRA, DEATHSPELL OMEGA és maga az OPETH nyomdokaiba lépő, multi-dimenzionális támadást” (Metal Hammer).

A KALEIKR valami olyasmit alkotott, ami méltán foglal helyet az izlandi Black Metal legjobbjai között.” (Two Guys Metal Reviews)

A felvétel, keverés és maszterizálás Stephen Lockhart munkáját dicséri a Studio Emissary-ban. Az album hét nagyszerű dalt tartalmaz:

1. Beheld At Sunrise
2. The Descent
3. Of Unbearable Longing
4. Internal Contradiction
5. Neurodelirium
6. Heart Of Lead
7. Eternal Stalemate And A Never-ending Sunset

Az albumborító és a dizájn Valnoir / METASTAZIS alkotása.

A “Heart Of Lead február 15-én jelenik majd meg világszerte vinil-en, különleges kiadású vinil-en és cd-n. Az előrendelés már lehetséges az európai webshop, az észak-amerikai webshop és a Bandcamp oldaláról.

Aetherius Obscuritas – stúdióban

v, 02/10/2019 - 19:36

A zenekar január közepén stúdióba vonult, hogy felvegye a 8. nagylemezét, amely a tervek szerint 9 dalt fog tartalmazni. A gitársávok már a helyükön vannak, a következő hosszabb szakasz pedig a dobfelvétel lesz, amit hagyomány szerint Zson fog felütni, ezúttal München-ben. A március végére összeálló teljes anyagot a Paragon Records fogja kiadni, ahogy a 2007-es “Víziók” óta zsinórban az összeset. A megjelenés dátuma még ködös.

A facebook oldalon nyomonkövethető lesz a munkafolyamat (http://facebook.com/aetheriusobscuritasofficial).

A zenekar utoljára a 2017-ben megjelent DESTINY:UNKNOWN című dallal/klippel hallatott magáról, előtte pedig 2016-ban jelentetett meg single-t, “A harag lángja” címmel. Az utolsó nagylemez (“MMXV”) megjelenése óta 3 év telt el.

Oldalak

Rockhírock

 • 2019, február 9

  "Az életmentő eljárás hangszalag sérülést okozott, amelynek maradandó károsodása még nem világos"

  A Fleetwood Mac gitárosa Lindsey Buckingham sürgősségi nyitott szívműtéten esett át a múlt héten, és zenei karrierének jövője kétséges

 • 2019, január 30

  Egészen meglepő helyről érkezett megerősítés arról, hogy valóban Brian Johnson énekel majd az AC/DC készülő új albumán: a frontember a Terrorizer tagjainak vallott színt egy repülőtéren a témában.

  Meglepő bejegyzést tett közzé

 • 2018, december 2

  Hogyan viszonyult a hatalom a rockzenéhez? Milyen hatást váltott ki egy nyugati zenekar fellépése? Hogyan működött a könnyűzenei cenzúra? Milyen lehetőségei voltak egy rockzenekarnak a Kádár-korszakban? 
  Többek között ezekre a kérdésekre is

 • 2018, december 1

  Galt MacDermot 89 éves korában hunyt el. A hírt a zeneszerző unokája erősítette meg a Playbillnek.

  A kanadai-amerikai zeneszerző és zongorista Galt MacDermot első sikerét 1960-ban érte el, amikor Grammy-díjjal jutalmazták az általa írt

 • 2018, december 1

  CPg (azaz Come on Punk group később Coitus Punk group) szegedi punk együttes, 1979-ben tinédzserként alapította Benkő Zoltán 
  ("Güzü" - gitár), Kis Antal ("Kicsi" - basszusgitár),

Oldalak