A titokzatos Hotel California

The Eagles, zene: Don Felder szöveg: Don Henley, Glenn Frey. Aligha lehetne még egy olyan rock-mesterművet találni, melynek jelentése körül ennyi legenda volna. Látszólag csupán egy modern-kori kísértethistória, de határozottan magukénak érzik a drogosok éppúgy, akár a sátánisták. Hátborzongató. Az Eagles nevű amerikai banda Linda Ronstadt country énekesnő kísérőzenekarából alakult 1971-ben. A "Hotel California" című albumuk az ötödik nagylemezük volt,
s 1976-ban jelent meg. Don Henley zenekarvezető, szerző és énekes szerint az anyag az "amerikai álom" árnyoldaláról,
az elüzletiesedett világról és emberi csalódásokról szól. A címadó nóta dallamát Don Felder gitáros 1974-ben szerezte
Malibu Beach-en, de évekig pihentette, nem mutatta meg senkinek. A szöveg állítólagos "áthallásoktól hangos" s számtalan legenda övezi, illetve rakódott le rá. Az 1976-os lemezborítón a valóban létező "Beverly Hills Hotel" látható és sokan felismerni vélik ezt a szállodát a szám szövegében, a feljárót, a nyitott emeleti folyosót, a tükröket,
sőt a Mercedes-tulajdonos hölgy személyében az igazi Maitre De L'Hotelt.
Számosan azonban úgy vélik, hogy a modell a "Hotel Del Corenado, San Diego, California" amely szálloda közismerten kísértetjárta helyként van elkönyvelve.

Megint mások szerint a hotel eredetije a mexikói, jelenleg valóban "Hotel California" néven futó szálloda,
amely 1947-ben épült, s eredeti neve "El Mission De Todos Santos"
Ez a hotel Mexikó Baja California nevű területén fekszik, s arról nevezetes, hogy a hatvanas-hetvenes években
a hippy-mozgalom egyik nevezetes találka-, illetve marihuana beszerzőhelye volt. Több egykori bentlakó ezzel szemben azt állítja, hogy a dalban egy kórház, "Amerika Lipótja", a legismertebb amerikai elmegyógyintézet lapul,
a "Camarillo State Mental Hospital". Mások szerint nem egy kórház, hanem egy börtön búvik meg itt; a chicagói Cook megyei börtön, amelyet valóban "Hotel Californiának" becéznek, mivel a California Street-en áll.
A dalban elhangzó növény, "colitas" spanyol nevén szerepel, s a mexikói-amerikai szlengben fordítása :
"Little Buds" - "Bimbócskák", a marihuanára utal. Többek szerint az egész dal a drogokkal vívott küzdelem "áthallása" Több sorát idézik ebben az értelemben: "but the just can't kill the beast" - "de nem tudják megölni a szörnyeteget", jelentése: "nem tudnak kitörni a függőségből". Vagy: " you can check in any time you like, but you can never leave"
- "Kijelentkezhet bármikor, de soha nem mehet el" jelentése: aki egyszer rákap a drogra, többé nem tud leállni vele.
Ide tartozik még a Mercedes Bends fordulat is. Nyilvánvaló, hogy az értelmileg idevágó Benz helyett az azonosan hangzó bends miért van itt: a szó keszonbetegséget jelent - búvárok esetében, de elvonási tüneteket - drogosok és alkoholisták esetében.

Gyakorta idézik, hogy a dal bizonyos egymásutáni sorait, ha visszafelé játsszuk le, akkor egy jól érthető, komplett kis fohászt kapunk, amely a sátánhoz szólna. (az inkriminált sorokat nem idézem) Ebben a vonatkozásban a dal ikertestvére (vagy sorstársa) a Led Zeppelin: Stairway to Heaven, és a Queen: Bohemian Rhapsody című dalainak, amelyekről hasonlókat rebesgetnek. A dalban Don Henley énekel, s a gitárszólókat Joe Walsh és Don Felder játssza.

Rockhírock

 • 2018, június 10

  "Az életcélom jelenleg az, hogy életben maradjak"

  Az utolsó nagy turnéjával (No More Tours 2) már pár napja Európában turnézó Ozzy Osbourne Helsinkiben adott interjút az ITV News-nak, és egy

 • 2018, április 24

  2018. április 25-én, szerdán Dunaszerdahelyen, a sportcsarnokban kezdi szlovákiai koncertturnéját a skót hard rock veterán zenekar, a Nazareth. A koncert vendége a magyarországi Republic. Belépő elővételben 24 euró, helyszínen 30 euró.

 • 2018, április 16

  A hírek szerint stabil Joe Lynn Turner állapota, akit szívproblémákkal szállítottak kórházba a hétvégén Minszkben. Az énekest ugyanakkor továbbra is bent tartják.

  Enyhébb infarktussal

 • 2018, április 14

  86 éves korában elhunyt Milos Forman cseh rendező, akinek a nevéhez olyan kultikus filmek fűződnek, mint a Hair, a Száll a kakukk fészkére vagy Tűz van, babám! Forman egy ideje beteg volt a felesége szerint, és az Egyesült Államokban

 • 2018, április 13

  Türelemmel viselt betegség után, április 12-én, 68 éves korában elhunyt Babos Gyula Liszt-díjas jazz-zenész, zeneszerző, művésztanár - közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda. 

   1949. június

Oldalak