Legendás magyar zenészekkel jön a 3. Gitárpárbaj

Harmadszor esnek egymásnak gitáros sztárjaink

Harmincegy esztendeje annak, hogy hat gitáros mérte össze tudását a Petőfi Csarnok színpadán. Az akkori frenetikus sikeren felbuzdulva Felkai Miklós másodszor is nekiveselkedett a csörtének, amelynek eredményeképpen a nagyérdemű ismételten szét akarta szedni a PeCsát. Ez utóbbi kultikus hely megszűnt ugyan, ám helyette a Barba Negra Music Club biztosít helyet a Gitárpárbaj III. – Staféta elnevezésű rendezvénynek, amely érdekességében, változatosságban, szórakoztatásban várhatóan felülmúlja a korábbi koncerteket.

Felkai Miklós fejében három évtizeddel korábban született meg a gondolat, hogy egy csapatba terelje a nyolcvanas évek közepe-végének akkori legmeghatározóbb gitárosait. 1986. április 18-án hat gitárfenomén: az egy évre rá tragikus halált halt Bencsik Sándor, a több zenekart is megjárt, s több zenei stílusban otthonosan és kiválóan mozgó Felkai Miklós, az egyéni hangzású Menyhárt János, a már akkor sztármuzsikus Tátrai Tibor, a sokáig háttérben meghúzódó Szűcs Antal Gábor, valamint a progresszív rock egyik mestere Varga János közösen lépett a Petőfi Csarnok színpadára.

Ismét csak a Petőfi Csarnok adott otthont 2002. április 30-án a második Gitárpárbaj rendezvénynek: ekkor a korábbi három résztvevő (Felkai, Tátrai, Szűcs) mellé a már akkor veteránnak számító Závodi János és Karácsony János, valamint az ifjabb nemzedék képviseletében egy feltörekvő tehetség, Alapi István csatlakozott.   

S, ha már az ifjabb nemzedékeknél tartunk: az első Gitárpárbaj óta eltelt időszakban legalább három generáció nőtt fel, amely ugyancsak kitermelte a maga tehetségét. Éppen ezért a szervezők elérkezettnek látták az időt, hogy 2017-ben a kiérdemesült gitárhősök mellett a fiatalabb korosztály is megmutathassa magát. Felkai Miklóst (Lux, Color, Apostol, Felkai Jam, Bergendy, Fantomasz, stb.) és Karácsony Jánost (Ferm, Generál, LGT)  követve Alapi István (Front, Moho Sapiens, XL Sisters, Keresztes Ildikó Band, Edda, Alapi Power Band) képviseli a középgenerációt, a stafétát átadva két tizenéves ifjú titánnak Somogyi Remignek (19), valamint Fehér Ádámnak (12), akik együtt, de külön-külön is már többször ejtették ámulatba közönségüket játékukkal. Az öt gitárost, a jól bevált hagyományok szerint kéttagú ritmusszekció (Pethő Gábor basszusgitár, valamint Móré Attila dob) valamint egy billentyűhangszeres (Horváth András) kíséri, de a harmadik, jubileumi Gitárpárbaj ezúttal különlegességgel is szolgál: a háromgenerációs gitárnyüvő férfiak mellett egy rendkívül tehetséges, fiatal hölgy is helyet kap az exkluzív műsorban. Kézdy Luca hegedűművész invenciózus, egyedi stílusú és hangvételű játékával méltán érdemelte ki a 2016-os évben az Év Hegedűse kitüntető címet.

A Gitárpárbaj koncert helyszíne és időpontja: Barba Negra Music Club, 2017, november 19. 20 óra (kapunyitás 19 óra). Jegyek elővételben az előadást megelőző nap éjfélig 2.499.-Ft-os árban a Barba Negra pénztárában és az interneten, valamint az előadás napján, a helyszínen, 2.999.-Ft-ért kaphatók.

Facebook: 
Gitárpárbaj 3. – Staféta 2017 koncert

Rockhírock

 • 2018, szeptember

  Nagyon úgy fest, hogy mostanra már kész tényként kezelhető két dolog:
  - Tényleg lesz új AC/DC-lemez.
  - A leghosszabb ideig egyben levő felállás rögzíti, azaz Angus Young, Malcolm Young, Phil Rudd, Cliff Williams és Brian

 • 2018, augusztus

  A Kex egyszeri, megismételhetetlen zenekar volt a magyar rockéletben, amely 10 évvel megelőzte korát és a zenei közízlést, hogy aztán másfél éves csillagszóró tündöklés után nyomtalanul tűnjön el a hetvenes évek langyos slágerhullámaiban

 • 2018, július 30

  Hosszú, súlyos betegség után 75 éves korában elhunyt Orbán József, a 100 Folk Celsius frontembere - jelentette be Littvay Imre zenekarvezető.

  Első, 100 Folk Celsius című lemezük 1982-ben jelent

 • 2018, július 28

  Van egy dal, amely nélkül nincs Karthago-koncert. A Requiem egy fiú emlékére íródott, aki a zenekar székesfehérvári koncertjén halt meg 1981-ben. De ki volt ő, és mi okozta a halálát? Ennek a rejtélynek járt utána Hatala Csenge, és egy

 • 2018, július 25

  Cső alakúra szűkített farmernadrág és térdig érő kockás flaneling, alföldi papucs és western csizma, műbőrdzseki és szimatszatyor, biztosítótű és bőrékszer, almabor és Technokol Rapid, no meg a kedvenc együtteseket ábrázoló kitűzők és

Oldalak