Hard Rock Magazin

Feliratkozás Hard Rock Magazin hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 1 óra 17 perc

Brian Tichy – Karácsonyi lemezen dolgozik a The Dead Daisies dobosa

2 óra 16 perc

Már most, áprilisban elkezdett dolgozni karácsonyi lemezén Brian Tichy, az album ráadásul már elő is rendelhető. A részleteket a hajtás után tudhatod meg!

tovább

Royal Hunt – Itt a legfrissebb részlet a moszkvai koncertfilmből

3 óra 56 perc

Még bő két hét van hátra a Royal Hunt 25. születésnapjára készített kiadvány megjelenéséig, amelyet egy újabb kisfilm bemutatásával népszerűsít a Frontiers Music.

tovább

Hatebreed – Tíz év után újra az A38 fedélzetén (x)

4 óra 19 másodperc

Tíz év után ismét az A38 Hajó fedélzetére tér vissza Jamey Jasta zenekara, a connecticuti Hatebreed! Az ezredforduló egyik legmeghatározóbb metalos hardcore erőműve az utóbbi években többször is visszatérhetett Magyarországra, ám az aktuális nyári turnéjukat egy exkluzív klubkoncert erejéig félbeszakító ötös most egy kordonoktól mentes, önfeledt főzenekari buli erejéig látogat majd Budapestre a „European Confessional Tour” jegyében. Belépők korlátozott számban már kaphatók az A38 Hajó honlapján és jegypénztárában augusztus egyik, ha nem a legdurvább eseményére.

tovább

Élőben még mindig páratlanok: Pain Of Salvation, Port Noir – London, Islington Assembly Hall, 2017.04.12.

sze, 04/26/2017 - 23:59

Közvetlen kapunyitás előtt már igen hosszú sor kacskaringózott a kívülről múzeumnak, belülről színházteremnek tűnő Islington Assembly Hall bejáratánál. Jó néhány Pain of Salvation-, Steven Wilson-, Porcupine Tree- és Opeth-pólót szúrtam ki a hallgatóságon, úgyhogy szinte szégyelltem, hogy rajtam csak egy mezei kockás ing van.

tovább

Don Airey – Újra kiadják a kultikus 'K2'-t

sze, 04/26/2017 - 06:11

A Deep Purple billentyűse még 1988-ban vette fel ezt a lemezét, mely most alaposan felturbózott változatban kerül újrakiadásra. A CD + DVD kombó és a limitált "Deluxe Edition Box" júniusban jelenik meg.

tovább

Iron Maiden – Elstartolt az idei turné

sze, 04/26/2017 - 05:51

A brit hatosfogat ebben az évben is folytatja a 2015-ben megjelent ’The Book Of Souls’ dupla albumának promóciós körútját. 

tovább

Zakk Sabbath – Limitált EP Detroit bugyraiból

sze, 04/26/2017 - 05:41

Míg a Black Label Society pihen, addig ez egyáltalán nem mondható el Zakk Wylde-ról, aki már egy ideje Black Sabbath-slágerekkel gyalulja le az amerikai színpadokat. Ebből kaphatunk egy ütős ízelítőt június 16-án.

tovább

B52 – Nagylemezzel ünnepelték a harmadik születésnapjukat

sze, 04/26/2017 - 05:32

A Jankai Béla 52. születésnapjára alakult B52 zenekar stílusosan, a billentyűs 55. születésnapját ünneplő „Jankai 55” rendezvény részeként mutatta be debütalbumának számait, s itt lehetett először megvásárolni is a lemezt.

tovább

Wolfpakk – Hangolódj videókkal a pénteki megjelenésre!

sze, 04/26/2017 - 05:21

A Mark Sweeney (ex-Crystal Ball) és Michael Voss (Mad Max, Michael Schenker) vezette melodikus metal allstar projektként működő Wolfpakk negyedik lemeze, a 'Wolves Reign' április 28-án, pénteken jelenik meg az AFM kiadónál. A részleteket már korábban olvashattad, most itt az ideje, hogy belehallgass!

tovább

The Konincks – Ismét ők melegítenek Richie Kotzen előtt

sze, 04/26/2017 - 05:09

Ismét a svájci blues-rock formáció kapta a lehetőséget, hogy Richie Kotzen produkciója előtt színpadra lépjenek.

tovább

Chris Rea – Öt év után ismét Budapesten! (x)

sze, 04/26/2017 - 05:05

Chris Rea bejelentette, hogy ’Road Songs For Lovers’ című új albumának megjelenése kapcsán októbertől decemberig Európában és az Egyesült Királyságban fog turnézni. Az énekes-gitáros öt év után Budapestre is visszatér, november 6-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.

tovább

Noctis: Genesis Corrupted

k, 04/25/2017 - 09:56
Borí­tó: 

Megjelenés: 
2016
Kiadó: 
Nail Records
Weblap: 
www.noctisband.hu
Stí­lus: 
progresszív metal
Származás: 
Magyarország
Zenészek: 

Lévai Sándor – ének
Józsa Péter – gitár/vokál
Ludvai Krisztián – basszusgitár
Szijjártó Tamás – billentyű
Sütő Péter – dob

Dalcí­mek: 

01. Vortex
02. Fallen One
03. Unholy Vanguard
04. Rite
05. Divinity
06. Veil Of Lies
07. Last Believer
08. Genesis Corrupted
09. Sinner

Értékelés: 

Régebben sokat törtem a fejem azon, hogy milyen mérce szerint kellene megítélni a magyar együttesek lemezeit, végül arra jutottam, hogy ezeknek az anyagoknak is ugyanúgy, ugyanazoknak a szempontoknak kell megfelelniük, melyek alapján bármelyik külföldi zenekarhoz állunk hozzá. Miután ezt letisztáztam magamban, sokkal nagyobb örömre ad okot, amikor magyar együttestől hallok nemzetközi színvonalat. Az ajkai Noctis zenekarnál is e magas színvonal esete áll fenn. Annak minden jó és rossz vonzatával.

Amit már az elején fontosnak tartok megjegyezni, hogy ez a fajta igényesség már rögtön az első hang után megmutatja magát, mert a hangzás bár nem hasba vágóan vastag, de mégis egy olyan stabil és érthető formában jelenik meg, ami még a mai napig is sok bandának jelent kihívást. Azt mondtam, hogy annyira mégsem hasba vágó, ugyanis engem egy kissé a 2000-es évek eleji power metal lemezek hangulatára emlékeztet, de ez lehetett egy szándékos húzás. Számomra kissé talajtalan a hangzás, hiányoznak belőle a mély régiók. De a lényeg, hogy hallatszik rajta a gondos törődés. A lemez egyik legerősebb fegyvere – vállaltan – Lévai Sándor orgánuma, aki egészen klasszikus magasságokba is fel tudja repíteni a hangját. Bár én egy elkapkodott húzásnak érzem, hogy rögtön az első, Vortex című dalban meg is mutatja, milyen magas hangokat tud kiénekelni, mivel ezzel elveszik a későbbi meglepetés ereje. Valamint, ha nagyon kukacoskodni akarok, rendben van, hogy kijön a D’’ is neki, de ha ezt nagyjából minden második dalban megmutatja ugyanezen a hangon, akkor annak nagyon-nagyon hamar el fog kopni a varázsa. Zeneileg egy egyveleget hallhatunk, melyben egyaránt megtalálunk power metal, progresszív metal és heavy metal megoldásokat is.

Ezek végül is egészen jól működnek, de sajnos kevés egyediséget sikerült felfedeznem a dallamaikban. Hogy úgy mondjam: nem ragadósak, nem eléggé sokszínűek. Nehézséget okoz visszaemlékezni rájuk, pedig jó régóta megy már nálam a lemez. Moderált mennyiségben tartalmaz hörgést is a zenéjük, számomra ez sokszor környezet-idegen módon valósul meg.

Azon kapom magam, hogy leginkább csak a negatívumokat sorolom, miközben objektív módon abszolút megállapítható, hogy a lemeznek saját arca van, ami iszonyúan fontos tényező: nem tudom máshoz hasonlítani. De valami hiányérzetem mindig van a hallgatás közben. De ha nem nagy egészében nézem a lemezt, akkor azért igenis akadnak rajta maradandó pillanatok, például számomra a Rite billentyűs rafinériával bolondított verzéje igen kellemes emlék.

Hangulatában kissé egysíkú a lemez, bár én magam sem szeretem, amikor egy ballada kötelező jelleggel kerül lemezre, de szerintem ez az anyag elbírt volna legalább két, ha nem is melankolikus, de lassabb nótát. Közben rájöttem, hogy az egyhangúság ellen végül is lehet védekezni, ha az ember kisebb adagokban fogyasztja a lemezt, ugyanis a dalok egyenként igenis tudnak erőt mutatni, a lemez egyben hallgatva folyik csak szét egy picit.

Nem szóltam még a hangszeresek teljesítményéről. No, hát nekik szintén nincsen szégyenkeznivalójuk, nem nagyon hallani semmilyen amatőr húzást a lemezen, mindenki ízléssel és érzékenyen bánik a hangszerével, és hallhatóan igyekszik kreatív megoldásokat is alkalmazni. Sütő Péter dobjai sokszor a legszebb progresszív emlékeket idézik, Józsa Péter nem ragad be a riff-körhintába, sokszor dallamosabb irányt vesznek a gitárjai, Ludvai Krisztián alázattal és pontosan dúsítja basszusgitárjával a zenét, Szijjártó Tamás billentyűi pedig mindig jó pillanatban gazdagítják a zenei anyagot. Tehát a csapat erős. Más szóval: ígéretes.

Eljutva a címadó, Genesis Corrupted című dalhoz, már számomra is leesett, hogy mégis akkor mi a gondom a lemezzel. Nem elég bátor. Ebben a dalban lehet először hallani merészebb, progresszívebb gondolatokat, zenei szárnycsapásokat. Rendesen ki is lóg a lemezről. Ám sajnos ezt a dalt is agyonvágja az, hogy abba a keleties dallamvilágba öltöztették be, ami már 10 évvel ezelőtt is ordító klisének számított, így ennek a dalnak a különlegessége itt hasalt el. Kár érte, mert szerkezetében igazi bátor előremenetelt mutat. Kettős érzéssel kapcsolom ki tehát a lemezjátszót, mert sokat fanyalogtam a lemez miatt.

Összegzés: 

A ’Genesis Corrupted’ egészen biztos, hogy nagyon sok zenerajongóhoz utat talál, és biztos sok új rajongót hoz majd – megérdemelten – a Noctis zenekarnak. Ám mivel kevés újdonságot és meglepetést tartalmaz az új lemezük, jómagam inkább egy nagyon szép ígéretként tekintek rá, valamint egy kiváló ürügyként, hogy ezután figyelemmel kövessem az urak munkásságát.

Dátum: 
2017. április 23
Pontszám: 
6
Szerző: 
Wardrum

A38 Hajó – A 14. születésnapját ünnepli hétvégén a rendezvényközpont (x)

k, 04/25/2017 - 08:26

Az Artemovszk 38 egy hajótípus neve, amely a kihalófélben levő szocialista realista ipari tervezés és hajóépítés egy fejezetének emlékét őrzi. A hajó rekonstrukciójával és Dunára helyezésével az A38 legénysége kezdeményező szerepet vállalt abban, hogy életet és kultúrát vigyen a budapesti Duna-partra. Idén már tizennegyedik születésnapjukat ünneplik, melyre változatos programokkal készülnek.

tovább

The Dead Daisies – With You And I: az első felvétel a májusi koncertlemezről

k, 04/25/2017 - 05:28

A The Dead Daisies hamarosan koncertlemezzel jelentkezik, mely ugyan sovány vigasz a teltházas A38-as buliról lemaradóknak, ennek ellenére nagyon jól összefoglalja a csapat esszenciáját. A ’Live & Louder’-be a kattintás után most bele is hallgathattok!

tovább

Harem Scarem – Már három dal is meghallgatható az új albumról

k, 04/25/2017 - 05:04

Szűk három hét maradt az új Harem Scarem-album megjelenéséig, amiről most a One Of Life's Mysteries hallgatható meg a hajtás után.

tovább

Nevergreen – Májusban jelenik meg a ’Monarchia’

k, 04/25/2017 - 04:46

Az albumon 11 dal kapott helyet, köztük egy, a tavaly januárban elhunyt Colin Vearncombe (művésznevén Black) emlékének ajánlott feldolgozás, az Everything’s Coming Up Roses. A zenekar egyébként korábban már készített egy hasonló feldolgozást Black legendás Wonderful Life című dalából, amely a 2007-es ’Erős, mint a halál’ lemezen jelent meg.

tovább

Salems Lott – Két részletben jelennek meg az új dalok

k, 04/25/2017 - 04:46

2014-ben keltett nagy feltűnést a Salems Lott, akik a shock rock halottnak hitt hagyományit élesztették fel zenéjükben és a hozzá kapcsolódó körítésben. A friss hírek szerint a Los Angeles-i srácok elkészültek új dalaikkal, melyekből egyet máris meghallgathatsz!

tovább

Révész Sándor - Závodi János – Új helyszínen a pénteki koncert (x)

k, 04/25/2017 - 04:42

Rengeteg kérdés érkezett felénk, hogy az április 28-ai, péntekre jósolt nagyon kellemetlen időjárás esetén a Révész - Závodi „Piramis Évek” koncertet hol tartjuk meg. Megelőzve a további kérdéseket, a Barba Negra és a produkció a legnagyobb egyetértésben úgy döntött, hogy zárt helyen, a Barba Negra Music Clubban találkozunk.

tovább

50 év bűnbánat mentesen, csúcsrajáratott rockkal: The Pretty Things – Vienna Blues Spring, Bécs, Reigen, 2017.04.12.

h, 04/24/2017 - 10:40

Amikor a ’60-as évek elejének-közepének Angliájában a beat zene és a rhythm & blues forradalma megszületett, óriási zenei kínálat kápráztatta el nemcsak a britek, hanem a világ akkor hirtelen megsokasodó zenerajongóinak táborát. Százszámra alakultak a hihetetlenül tehetséges zenekarok és jöttek elő a szólisták. Ugyanakkor a majdnem elfelejtett fekete blues zene feltámasztását valójában a szőke, kékszemű, egyszálbél angol legénykék számlájára kell írnunk. A londoni The Rolling Stones, a Yardbirds, a Manfred Mann, a Downliners Sect, a Zoot Money’ Big Roll Band, a Newcastle-i Animals, a birminghami Spencer Davis Group, valamint az ír Them meghódították a közönséget zsúfolásig telt koncertjeiken, és a slágerlisták vezető helyeit is kibérelték. Nos, ebbe a csoportba illeszkedett bele a szintén londoni The Pretty Things együttes is, melyet 1963-ban alapított a The Rolling Stonesba meghívott – de a posztot el nem fogadó – Dick Taylor gitáros és Phil May énekes-harmonikás, akik jelenleg is zenélő muzsikusok.

tovább

Lord – Gidófalvy Attila kilépett

h, 04/24/2017 - 09:20

A Lord 45 éves jubileumi koncertje után Gidófalvy Attila őssejt-transzplantáció miatt vonult vissza a zenéléstől. Reméltük és reméljük, hogy ez nem lesz végleges! De a Lord zenekar számára – úgy tűnik – immár az.

tovább

Oldalak

Rockhírock

Cseke László 90 éves

Tinédzser parti - ennek hallatán nem a mai tiniknek, hanem a hatvanasoknak, hetveneseknek ver hevesebben a szívük. E korosztályoknak Magyarországon a Tinédzser parti az

2017, március 24
Meghalt Chuck Berry

90 éves korában, missourii otthonában elhunyt Chuck Berry. A legendás zenész élettelen testéhez először mentők érkeztek, akik megpróbálkoztak az újraélesztéssel, de már csak a

2017, március 19
742 ezer forint a legdrágább belépő a budapesti Metallica koncertre

Három VIP-csomag vásárolható a jövő áprilisi Metallica-koncertre, ezek közül a legdrágább 742 ezer forintba kerül. Ez a következőket tartalmazza, idézzük:

- Egy

2017, március 17

Oldalak