Lángoló gitárok

Feliratkozás Lángoló gitárok hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 44 perc 53 másodperc

Feloszlik a Slayer

h, 01/22/2018 - 17:09

slayer.jpg

Hivatalos közleményben hozta nyilvánosságra a Slayer, hogy a következő világkörüli turné után beszüntetik működésüket (Slayer to make its exit...). Tom Araya énekes-basszusgitáros már korábban is bizonytalanul nyilatkozott a csapat jövőjét illetően, és valószínűsíthetően elsősorban az ő megfáradása állhat a háttérben, bár egy szűkszavú videón kívül más információ vagy nyilatkozat nem kísérte a bejelentést, szóval nem tudni pontosan mit jelent a "kiszállás".

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Meghalt Dave Holland, a Judas Priest korábbi dobosa

h, 01/22/2018 - 15:37

daveholland.jpg

Hatvankilenc éves korában elhunyt a Judas Priest és a Trapeze korábbi dobosa, Dave Holland. Holland a Priest legsikeresebb lemezei közül jó néhányon játszott 1979 és 1989 között, köztük olyan közmegegyezéses klasszikusokon, mint a British Steel, a Screaming for Vengeance, vagy a Defenders of the Faith. 2004-ben fiatalkorú zaklatásának vádjával került bíróság elé, és bár a vádakat mindvégig tagadta, 2007-ben nyolc év börtönbüntetésre ítélték. A dobos szabadulása után elvonultan élt Spanyolország egy eldugott, hegyvidéki kisvárosában, a Lugo tartományban található A Fonsagradában, melynek egyetemi kórházában hunyt el január 16-án. Halálának oka egyelőre nem ismert. A hírt a spanyol napilap, az El Progreso erősítette meg, cikkében megemlítve, hogy Holland csak néhány helyi lakossal tartott fenn kapcsolatot, akik mind rendes, kedves emberként ismerték. A dobosra a hajtás után egy korabeli Judas Priest-dallal emlékezünk. 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Állítólag kész az új Tool-lemez zenei része

h, 01/22/2018 - 11:05

toolkert.jpg

Adam Jones Tool-gitárosnak feltették a kérdést az Instagramon, amit valószínűleg még sosem hallott:

Mikor jön az új Tool-lemez?

A gitáros annyira meglepődött ezen, hogy még válaszolt is:

A zene kész. A szöveg jön keményen.

Ezen mi is meglepődtünk, mert eddig csak Danny Carey Tool-dobos nyilatkozgatta tele a világot, hogy ebben az évben megjelenik a 12 éve várt új album. Igaz, ő már évek óta azt nyilatkozgatja, hogy még abban az évben megjelenik, amikor éppen nyilatkozik. Erre mellesleg már maga is rájött, mert legutóbb jól elröhögcsélt azon, hogy kijelentette, még a májusi Tool-koncertek előtt megjelenik a lemez, majd hozzátette, hogy igazából tavaly ilyenkor is ezt mondta. Ja, Carey azt is elárulta, hogy még el sem kezdték a stúdiózást, de "nagyon hamar" bevonulnak felvenni a megírt dalokat. Aha.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Gyakorlatilag feloszlott a Rush

h, 01/22/2018 - 10:17

rush5-820x502.jpg

Ugyan a 2015-ös Rush-turné úgy ért véget, hogy valószínűleg ez volt az utolsó a kanadai rockzenekar életében, azért Neil Peart doboson kívül a másik két tag folyamatosan lebegtette, hogy még azért bármi lehet a jövőben. Most viszont Alex Lifeson gitáros pontot (pontocskát) tett a dolog végére, és egy friss, a Globe and Mailnek adott interjúban kijelentette, hogy a Rush-nak gyakorlatilag vége. Semmiféle tervük nincs sem koncertre sem friss zenére, és nem is látja, hogy ez változna a jövőben. "Negyvenegy év után úgy érezzük, hogy elég volt belőle" - mondta Lifeson. A folytatást egyébként valószínűleg Peart zárja ki, ő mondta három éve, hogy elfáradt, már nem akar ezzel foglalkozni, most pedig már a gitáros is úgy nyilatkozik, hogy rengeteg apróbb projektje van, amiket imád, mert semmiféle nyomás nincs rajta. Felröppent korábban egy olyan pletyka is, hogy Lifeson Geddy Lee Rush-frontemberrel készít új zenét, de ezt később tagadják. A soha szót viszont gondosan kerüli mindenki a nyilatkozataikban, szóval

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Itt egy diszkós Zaporozsec-dal

v, 01/21/2018 - 17:00

zaporozsec_3799.jpg

Február 16-án, Pixelek címmel jelenik meg a Zaporozsec második nagylemeze. Októberben már megmutattak két dalt a készülő anyagból (Kicsit még, Pixelek), most pedig itt mutatkozik be a legújabb, a Movie Star. 

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

A cukiság vége - Itt a Touch Me Not friss dala, a Holnaptól

v, 01/21/2018 - 15:00

touch_me_not.jpg

Új EP-vel jelentkezik februárban a pop/metált játszó Touch Me Not, ami már nem is lesz annyira popos, ha lehet hinni a híreknek. A csapatba nemrég új gitáros érkezett, a zenekar pedig úgy döntött, szakít a cukisággal, és a friss anyagon veszélyesebb vizekre eveznek. Az anyagot felvezető Holnaptól című dalhoz klip is készült, amit mai premierünkben meg is nézhettek!   

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Lemezek, amikről tavaly kellett volna írnom - I. rész: The Haunted, Cannibal Corpse, Godflesh

szo, 01/20/2018 - 10:02

broadrick.jpg

Bevezetésként terveztem egy borzasztó mitológiagyártást arról, hogy a mai gyorsfogyasztásra berendezkedett világban mennyire nem adunk időt a lemezeknek, nem ássuk bele magunkat a zenébe, a mondanivalóba, ezzel rengeteg potenciális klasszikustól megfosztva magunkat, ezzel szemben bezzeg én. De hát nyilván egy ilyen eszmefuttatást olvasva úgyis mindenki tudná, honnan fúj a szél, szóval inkább megkíméllek titeket ettől a szánalmas önigazolástól, cserébe pedig elmondom, mik azok a lemezek, amikről szerettem volna írni tavaly, de különböző okoknál fogva nem került erre sor. 

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az izlandi Sigur Rós készíti a Mayhem gitárosáról szóló film zenéjét

szo, 01/20/2018 - 09:41

metallica-lords-of-chaos-preview.jpg

Kezd egyre bizarrabb lenni a Mayhem meggyilkolt gitárosáról, Euronymousról készült film. Ott kezdődik ugye, hogy minden olyan zenész elhatárolódott tőle, akiket a filmben majd valaki megszemélyesít. Aztán van egy női karakter, akit Sky Ferreira játszik majd, és akiről egyelőre senki nem tudja hogy kerülhetett a történetbe. Eddig legalábbis nem volt szó olyanról, hogy a 90-es évek első felében történt norvég black metal balhéknak lett volna női szereplője, de izgi csavar lenne, ha a filmből kiderülne, hogy Varg Vikernes Burzum-vezér szerelemféltés miatt gyilkolta meg Euronymoust. Arról meg ugye ne is beszéljünk, hogy a film alapjául szolgáló, Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground című könyvet egykén gyűlöli minden norvég black metal zenész.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Itt van Tommy No. 1, azaz Tom Hardy elveszett raplemeze

p, 01/19/2018 - 15:07

tommyno1.jpg

Volt egy rapduó a 90-es években Londonban, amit Tommy No 1 és Eddie Too Tall alkotott. Előbbi írta és adta elő a szövegeket, utóbbi rakta ez alá az alapokat. A duó 1999-ben összehozott egy mixtapet valamelyikük hálószobájában, de soha nem adták ki, mivel másfelé sodorta őket az élet. Eddie Too Tall polgári nevén, azaz Ed Tracyként dolgozik különféle produkciókon, mint író-rendező. 2008-ban még BAFTA-díjat is nyert az egyik munkájáért. Előbbi pedig Tom Hardy néven jelenleg az egyik legkeresett színészként dolgozik a világban. Hardy egyébként 22 éves volt, mikor a mixtape-et összerakták, de már középiskola alatt írt rapszövegeket, amik ebben a felvételben csúcsosodtak ki. Tracy most látta elérkezettnek az időt, hogy nyilvánosságra hozza a cuccot, ami egyébként nem is olyan rossz. Alább lehet meghallgatni.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

„Nagyjából lehetetlen vállalkozás lenne megírni az életem történetét.” – The Exploited-interjú Wattie-val

p, 01/19/2018 - 12:52

exploited_2.jpg

Ennek az interjúnak tavaly már nekifutottunk egyszer, de akkor a The Exploited énekesének, Wattie Buchannek az egészségügyi állapota miatt meghiúsult. Cserébe most készíthettünk egy videóinterjút az elpusztíthatatlan őspunkkal, aki természetesen köp Trumpra és a brexitre, de vajon Jello Biafra, Henry Rollins, vagy Billy Joe megállhatnak-e előtte és miért nem kapható még az önéletrajza? Az Exploited egyszerre vidám és dühös frontemberével beszélgettünk, aki a British Punk Invasion keretében február 2-án lép majd fel a Barba Negrában olyan nevek mellett, mint a UK Subs, a Cockney Rejects és a Peter and the Test Tube Babies.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Szombaton Európa Kiadó-koncert mindenkinek

p, 01/19/2018 - 12:07

europa_kiado_foto_talaber_geza_4372_1500pxl.jpg

Sok szempontból különleges fellépéssel nyitja az új évet az Európa Kiadó. Menyhárt Jenőék első 2018-as koncertjükön, a MOMKultban új dalt mutatnak be, ráadásul ezen az estén a klasszikusok mellett elhangzik a zenekar 2017 eleje óta működő új felállásában írt összes új száma, mi több, itt veszik fel az ezekhez készülő videók anyagát is. Végül, de nem utolsó sorban, klasszikus párosítás áll színpadra: Európa Kiadó, előtte Balaton.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az énekes-dobos - Itt van Kaszás Péter új klipje

p, 01/19/2018 - 11:50

kaszas_peter_fotos2.jpg

Kaszás Péter dobos és énekes 2016-ban Infinity Project címmel saját albummal jelentkezett, amelyért 2017-ben megkapta az év hazai jazzalbumáért járó Fonogram-díjat. Az album kedvelt dala, a You Are The One most klip formájában is bemutatkozik. A szerzemény február 24-én a Dobosok Farsangján és május 10-én a Budapest Jazz Club-ban is hallható az album más szerzeményei mellett.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az eddigi legrosszabb szám jött ki az új Machine Head-lemezről

p, 01/19/2018 - 11:27

machine-head-2018.jpg

Én tényleg türelmes voltam. Az eddigi számokra mondtam, hogy ebből bármi lehet, akár még tényleg érdekes lesz a Catharsis, de a Machine Head most nyilvánossá tette az eddigi legszarabb dalát az új lemezről. Pedig a szám maga talán a legközelebb áll az klasszikus Machine Head-vonalhoz. Az elektro prüntyögéseket levéve nagyjából a szokásos stílus. Nem az elektróval van a baj, hanem, hogy koncepciótlan, széteső az egész, a döbbenetesen alacsony minőségű riffekről már nem is beszélve. Sokan arra vezetik vissza Robb Flynn arculatváltását, hogy popzenei ihletései vannak, de én inkább az Ignite-feldolgozásig nyúlnék vissza. Flynn akkor azt nyilatkozta, hogy teljesen letaglózta az Our Darkest Days dallamvilága. Igen, az a lemez zseniális, nagyjából hibátlan, de Flynn olyan görcsösen akar jó dallamokat gyártani, hogy elcsúszik a jégen, és közben baromi esetlenül akarja ezt az egészet összeillesztgetni az úgynevezett hagyományos Machine Head-vonallal. És jöhet bárki azzal, hogy utálom a numetált. Egyrészt ez nem az, másrészt én a The Burning Redet az egyik legjobb Machine Head-lemeznek tartom. Kíváncsi vagyok, mikor farolnak ki ebből a sehová nem vezető irányból. Ja, alul az új dal, a Kaleidoscope.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

BRÉKING! Alice In Chains-koncert lesz a Budapest Parkban

p, 01/19/2018 - 10:13

alice-in-chains-1080.jpg

Július elsején a Budapest Parkban lép fel az Alice In Chains. Ettől gyakorlatilag minden grunge-rajongó összeszarja magát, szóval nem is nagyon kell ennél többet mondani. De azért mi mondunk. Az Alice In Chains ugye a grunge egyik túlélője, még úgy is, hogy a sokat magasztalt, a műfaj egyik arcának számító énekesük 2002-ben elhunyt. Kétségtelen, hogy Layne Staleynek nagy szerepe volt abban, amivé az Alice In Chains vált, de a zenekar szíve és nagyrészt lelke is az a Jerry Cantrell volt mindig is, aki egyrészt szinte az összes dalt írta (azok a minimalista, de zseniális riffek!!!), és szinte mindben énekel is a gitározás mellett. A rajongók persze fanyalogtak, hogy Staley nélkül nem lehet Alice In Chains, de erre teljes mértékben rácáfolt a nélküle kiadott, 2009-ben és 2013-ban megjelent két nagylemez, amikbe igazából nem lehet belekötni, simán oda lehet tenni őket a hőskorban megjelent három nagylemez és két EP mellé. Sőt, hogy őszinte legyek, az öt éve megjelent The Devil Put Dinosaurs Here jobb is, mint a még Staleyvel megjelent 1995-ös, cím nélküli album. Az Alice In Chains eddig egyszer, 2009-ben lépett fel Magyarországon (előtte interjúztunk is Cantrell-lel), az azóta megboldogult Petőfi Csarnokban. Itt kicsit sajnáltam William DuVall énekest, hogy gyakorlatilag háttérvokalistának szállt be a zenekarba, de azóta azért kicsit erőteljesebb lett a jelenléte. Állítólag jön az új lemez is még idén, szóval jó év lesz ez az Alice In Chains-rajongóknak.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Őrjítő, hatalmas kaland - Deep Glaze-interjú

cs, 01/18/2018 - 15:13

deepglaze.jpg

A Deep Glaze az újgenerációs hazai gitárzenék egyik legkülönlegesebbike. Pressure című számuk, első albumuk címadó szerzeménye a BUSH-fesztivál dala lett, a hétvégén meg a Trafóban játszanak a Zanzinger társaságában. Mi a csapat két alaptagját, Dimitriszt és Yorgoszt kérdeztük görög identitásról, brit hatásokról, magyar fejlődésről és persze világhírű mastering-hangmérnökükről.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Nem tudjuk abbahagyni a tükörbe bámulást - Black Mirror negyedik évad

cs, 01/18/2018 - 11:47

blacmirror.jpg

A Netflixnek hála meg is volt az idei év első nagy darálása, hiszen úgy vártuk a Black Mirror új évadát mint egy falat kenyeret. Ez az a sorozat, amiről mindenkinek beugrik a sertéssel közösülő politikus, illetve ez az, ami olyan történeteket mesél a technika félelmetes jövőjéről, hogy utána még a porszívónkra is gyanúsan nézünk.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Ismét nyert a Sziget

cs, 01/18/2018 - 00:05

screenshot_20180118-000149-01.jpeg

A hollandiai Groningenben, január 17-én késő este adták át  az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megmérettetésének kategória-díjait. A Sziget ismét egy nagy elismerést kapott, a díjátadó gálán a szervezők a Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át. 

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Johnny Depp lesz Marilyn Manson gitárosa?

sze, 01/17/2018 - 16:26

Köztudott, hogy Johnny Depp és Marilyn Manson nagyon jóban vannak, annyira, hogy még közös tetoválásuk is van, szóval igazi öribarik. A színész több Marilyn Manson-klipben is szerepelt, sőt, vendégként lépett is már föl a zenekarral. Ráadásul Depp mostanában egyre többet zenél, játszik a Hollywood Vampires-zel, most lépett fel Shane MacGowan születésnapi partiján, szóval sokat áll színpadon zenészként. Az viszont még így is meglepő lenne, ha beszállna Manson zenekarába gitárosként, de semmi sem elképzelhetetlen. Jelenleg amúgy csak Tyler Bates a zenekar gitárosa, igaz, turnén ott van még Paul Wiley. De ő bármikor lecserélhető, szóval egyelőre nem tudni, hogy az alábbi twittel Manson csak trollkodott-e vagy valami nagy durranás lesz.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Ma kezdődik a Eurosonic Fesztivál

sze, 01/17/2018 - 15:48

esns.jpg

Idén január 17-20. között rendezik meg Európa legfontosabb showcase fesztiválját és konferenciáját. A hollandiai Gröningenben szervezett Eurosonic Fesztiválon rekordszámú, 4 magyar zenekar képviseli a hazai könnyűzenét, mellyel kiemelkedő szerephez jutunk a régió országai között. (Fotó: Bart Heemskerk)

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az Extrawelt az Akváriumban is megmutatja, hogy hol áll az elektronikus zene 2018-ban

sze, 01/17/2018 - 13:48

extrawelt.jpg

Azt igazán nem mondanánk, hogy az Extrawelt lemezenként változik, de az a helyzet, hogy a német duónak olyan érzékkel sikerült megtalálni a szinte azonnal felismerhető saját hangját, a 2008-as Schöne Neue Extrawelt című bemutatkozó lemezen, hogy nem is lenne nagyon érdemes mást várni tőlük. A technóból induló zene lényegi kérdése: mennyire lehet rideg és sötét úgy a hangzás, hogy benne marad a house-os laza lüktetés, az acidos szétesés és a sokszor a Radiohead környékéről érkező intelligencia? Az Extrawelt szerint jó sokáig, és egyáltalán nem véletlen, hogy a zenéjüket már nagyon rég nem csak a technósok értékelik nagyra, de még azt a kört is meg tudja fogni, ami amúgy nem annyira fogékony az elektronikus zenére. Január 20-án, szombat késő este az Akváriumban már harmadik lemezüket is mutatják be, és mivel annyira gyakran azért nem járnak hozzánk, mindenképp érdemes kipróbálni, milyen meghitt tud lenni pár jókor elhelyezett zaj a dobgépre.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Oldalak

Rockhírock

 • 2018, január 19

  Magyarország egyetlen hagyományőrző népi rockzenekara az idei évben ünnepli fennállásának 10 éves jubileumát, ennek alkalmából májusban friss nagylemezzel is jelentkeznek, melyről egy dal máris meghallgatható.

 • 2018, január 15

  Negyvenhat éves korában váratlanul meghalt Dolores O'Riordan, a The Cranberries ír zenekar énekesnője.

  A halál körülményeiről egyelőre nem lehet sokat tudni, csak annyit, hogy az énekesnő

 • 2018, január 13

  A zenész 67 évesen szerdán Londonban hunyt el.
  Az Edward Allan Clarke néven anyakönyvezett zenész haláláról a Motörhead adott hírt a Facebookon:

 • 2018, január 6 -

  A hajtás után meghallgatható a Rob Halfordék új dala, a Lightning Strike, mely a márciusban érkező ’Firepower’ című lemezen kap helyet. Az új szerzeményhez a banda egy performance videót készített.

 • 2018, január 3 -

  John Paul Jones, született John Baldwin (Sidcup, 1946. január 3.) angol zenész, producer, dalszerző és multi-instrumentalista. A Led Zeppelin basszusgitárosaként és billentyűseként ismerik a legtöbben, de a zenekar 1980-as feloszlását

Oldalak